Priština: Srbi optuženi za ubistvo, pritvor 30 dana

Izvor: Mondo, 24.Nov.2018, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština: Srbi optuženi za ubistvo, pritvor 30 dana

Nakon sednice u Osnovnom sudu u Prištini, juče uhapšenim Srbima u problematičnoj akciji ROSU u Kosovskoj Mitrovici određen jednomesečni pritvor. Advokati dodeljeni službeno.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sud je usvojio zahtev specijalnog kosovskog tužilaštva da se odredi pritvor do 30 dana trojici Srba uhapšenih u petak u Kosovskoj Mitrovici zbog navodne umešanosti u ubistvo lidera kosovske Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Nedeljko Spasojević i Marko Rosić, koji su uhapšeni su vezi sa istragom ubistva Olivera Ivanovića, osumnjičeni su da su počinili krivično delo teško ubistvo, saopšteno je iz Osnovnog suda u Prištini.

U saopštenju se navodi da je Dragiša Marković osumnjičen za odavanje službene tajne.

Četvrti Srbin, koji je takođe juče uhapšen, Saša Ćurčić, treba da bude priveden u sudu u Kosovskoj Mitrovici, jer se on ne tereti za ubistvo Ivanovića već za ometanje policije u obavljanju službene dužnosti.

Kosovska policijska služba raspisala je poternicu za Milanom Radojičićem koji se, takođe, dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića, kao i za još jednim licem, čiji identitet nije saopšten u interesu istrage.

Odbrana uhapšenih Srba ima pravo žalbe Apelacionom sudu Kosova.

Odluka o pritvoru uhapšenima saopštena je naknadno, oko 17 sati. Sednica je bila zatvorena za javnost i na njoj su uhapšeni u prisustvu svojih advokata izjavu sudu dali samo na okolnosti određivanja pritvora, a svoju odbranu povodom krivičnog dela za koje se terete iznosiće pred tužiocem naknadno.

Uhapšeni su juče saslušani pred inspektorima kosovske policije.

Dragiša Marković, Saša Đurić i Nedeljko Spasojević uhapsili su pripadnici ROSU u petak rano ujutru u Kosovskoj Mitrovici, a potom su zadržani u pritvoru u Prištini.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da je posebno uznemirujuće to što su trojici juče uhapšenih Srba dodeljeni advokati po službenoj dužnosti, zbog izmišljenih birokratskih procedura.

Simić je kazao da su Vlada Srbije i njena Kancelarija za KiM angažovali četiri advokata koji će braniti uhapšene Srbe, ali da trojica uhapšenih Srba nisu dobili pravnu pomoć koju su hteli i koja im je obezbeđena.

"To što se izvlače na birokratske procedure ukazuje da se krše osnovna prava uhapšenih Srba", kazao je Simić za TV Prva.

Podsetio je da su dobijene i zvanične informacije da su neki od uhapšenih teško pretučeni, te da Srpska lista zahteva da se oni pregledaju od strane srpskog medicinskog tima iz Kosovske Mitrovice, kako bi se utvrdilo njihovo stanje.

Kaže i da je u deset sati počeo sastanak Kriznog štaba kako bi se analizirala bezbednosno - politička situiacija i razmotrili dalji koraci.

Noć na severu Kosovske Mitrovice protekla je mirno, ali su meštani uznemireni.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:

Dejan Vasić, advokat jednog od uhapšenih Dragiše Markovića, kaže za RTS da su uhapšeni Srbi trenutno smešteni u stanici u Prištini.

SVE O KRIZI NA KOSOVU: Upad ROSU u Mitrovicu!

Dodaje da će oni danas biti izvedeni pred sudiju u tom gradu, a u okviru istrage zbog, kako navodi kosovska policija, ubistva Olivera Ivanovića.



Haradinaj slavi sa američkim diplomatama

"Meni je to čudno jer se ubistvo dogodilo u Prištini. Mislim da bi u trebalo da se saslušaju u Mitrovici", rekao je Vasić dodajući da još nema informaciju za šta su oni tačno osumnjičeni.

Prema njegovim rečima, Dragiša Marković već je bio saslušan u februaru u okviru istrage o ubistvu Ivanovića.

"Već su dovoljno istražene sumnje. Nerazumno je da mu se ponovo ograničava kretanje", ističe advokat Vasić.

Specijalne jedinice kosovske policije ROSU upale su juče rano ujutru na sever Kosova i uhapsila četvoricu Srba.

Uhapšeni su Dragiša Marković, Aleksandar Ćurić, Marko Rošić i Nedeljko Spasojević.

Marković i Spasojević inače su pripadnici kosovske policije.

Oliver Ivanović je ubijen 15. januara oko 9.00 ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.