Prezentacija Inovacionog centra iz Prištine, uz ispravke

Izvor: RTS, 05.Apr.2019, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prezentacija Inovacionog centra iz Prištine, uz ispravke

Na Digitalnom samitu u Beogradu prezentaciju predstavnika Inovacionog centra u Prištini Špenda Lila propratio je, kako Tanjug navodi, politički dijalog sa jednom od predstavnica organizatora Samita koja mu je u dva navrata skrenula pažnju da je Kosovo autonomna pokrajina Srbije i da je neprihvatljivo da koristi termin "država Kosovo".
Špend Lila je na kraju svoje prezentacije poručio da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će sledeće generacije živeti u državama bez granica, te da je ponosan što je učesnik Samita u Beogradu i zahvalio Srbiji na pozivu čime je, kaže, pokazala da će se stvari promeniti u budućnosti.

Govoreći o kosovskom Inovacionom centru, Lila je rekao da je to tamošnji najveći inovacioni hab, koji je osnovan 2012. godine i koji finansiraju vlade Švedske i Norveške, a ima i sponzore među kojima su "Majkrosoft" i "Amazon".
Navodi da je Centar u poslednjih sedam godina promovisao veliki broj poslovnih ideja i pomogao mnogo startapova, a prodali su, kaže, više od 400 proizvoda.
"Digitalna industrija je jedini sektor koji beleži pozitivan trgovinski balans", rekao je Lila.
Centar obuhvata zajednicu od 250.000 ljudi, u svom poslovnom inkubatoru ima 300 kompanija, navodi on, i dodaje da su zaduženi za pomaganje startapova, nude savete i veza su za finansiranje dobrih ideja.
Ono što, kaže, blokira razvoj digitalne industrije jeste vizni režim ali, dodaje, to nije sprečilo poslovne ljude da budu aktivni na toj teritoriji.
Inovativni centar u Prištini kaže Lila, naročito pruža podršku ženama koje žele da se bave inovacijama.
Takođe, Centar ima i deo za obuku za programiranje i druge ditigalne veštine, a instuktori, objašnjava on dolaze iz privatnog sektora, a ne sa univerziteta.
"Ljudi iz privrede znaju mnogo više šta se na tržištu traži", ukazao je Lila.
Centar se, navodi, trudi i da promoviše preduzetništvo u osnovnim i srednjim školama i kod svih uzrasta, jer, kaže, žele da inspirišu mlade da rade u privatnom sektoru, jer ankete, ističe, pokazuju da mladi sve više žele da rade u javnom sektoru.
O podršci ekosistemima, ali i tome da Kosovo nije država 
I na panelu "Kako kreatori politike mogu podržati početne ekosisteme na zapadnom Balkanu", predstavnica Vlade, kao orgnizatora, morala je upozoriti panelistu iz Prištine da Špend Lila da ne imenuju Kosovo kao državu, jer je KiM autonomna pokrajina Srbije i da nije prihvatljivo da koristi termin "država Kosovo", na šta je već jutros u dva navrata upozoren.
Lila je odgovorio da to ne radi namerno, već mehanički, a u dijalog se uključio 
moderator Armin Konjalić rečima: Molim Vas, mi imamo naše ciljeve, vi ispunite Vašu obavezu i napustite salu.
Na ovaj gest kao neprimeren reagovala je voditeljka Digitalnog samita u Beogradu Vesna Damjanić koja je moderatoru skenula pažnju da se ne svađa sa predstavnicom Vlade, da je reč o zadatku koji je ona u ime Vlade Srbije dužna da izvrši, i poručila da "niko neće napustiti salu".  
Panel je potom nastavljen uz miran razgovor i bez ikakvih incidenata,a otvorio ga je upravo predstavnik Inovacionog centra iz Prištine Špend Lila koji je rekao da se razvoj inovacija susreće sa istim preprekama u zemljama Zapadnog Balkana, te da bi bilo poželjno da preduzetnici dobiju veću podršku države.  
Digitalni samit zemalja Zapadnog Balkana počeo je juče u Beogradu, i okuplja više od 4.000 učesnika iz 30 zemalja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.