Predsednik Srbije: Biće velikih pritisaka o Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2021, 13:31

Predsednik Srbije: Biće velikih pritisaka o Kosovu i Metohiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje velike pritiske na Srbiju i težak predstojeći period, po pitanju Kosova i Metohije.

On je istakao da će na predstojećim izborima na Kosovu i Metohiji verovatno pobediti snage koje su za tzv. "Veliku Albaniju", da bi nakon toga krenuli sa ucenama - kako bi kompromis bio da Srbija prizna tkz. Kosovo, što bi od Beograda, ističe, tražili i stranci.

"Očekujem velike pritiske na Srbiju. Za nas je važno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da pokušamo da stabilizujemo Srpsku listu, da joj sačuvamo snagu i pripremimo se za teške pritiske", rekao je Vučić za TV Prva.

On je rekao da će na izborima na KiM, raspisanim za 14. februar, verovatno pobediti snage koje su za ujedinjenje Kosova sa Albanijom.

Za Ramuša Haradinaja kaže da je "opasan čovek, ali i ozbiljan političar", i dodaje da on (Haradinaj) očekuje da Aljbinu Kurtiju, kojeg vidi kao pobednika, zafali jedna partija za većinu i tu vidi mesto za sebe.

"Onda biste imali tu koaliciju za 'Veliku Albaniju'. I da ljudi znaju kakva se 'kaša' sprema Srbiji - onda će izaći sa idejom o 'Velikoj Albaniji' i početi da nas ucenjuju i da institiraju da je kompromis da Srbija prizna Kosovo", rekao je Vučić.

Na konstataciju da Haradinaj već i spominje da bi to trebalo da bude kompromis, Vučić odgovara da ga ne brine to šta pristinski političari kažu, već što će sa tom idejom doći i stranci.

"To je ono što mogu da kažem i što očekujem. Čeka nas užasno teško proleće, leto, jesen. Ali, borićemo se", poručio je predsednik Srbije.

"Naš interes dobri odnosi u regionu"

"Najlakše je uvrediti Bakira Izetbegovića, ali kada vodite državu brinete o miru i stabilnosti, a naš interes je da imamo dobre odnose u regionu", izjavio je Vučić.

"Zato prećutite i kažete da su Bošnjaci veliki narod i to je to. Oni govore o sebi", rekao je on upitan da prokomentariše izjavu Izetbegovića "o Srbima kao lošem narodu".

"Suviše sam odgovoran da obmanjujem javnost"

Vučić je izjavio da mu je bilo jasno i bez izjava Danijela Servera i Boda Vebera da će američki predsednik Džozef Bajden raditi na "pomirenju" zapadnog Balkana.

"Jasno mi je bilo i bez njihovih izjava, a odlično ih znam. Server je onaj koji je rekao da zna dobro šta Vučić hoće i šta neće, zato što zna koliko sam odgovoran čovek", rekao je u vezi sa njegovom ranijom izjavom da dok je predsednik Srbije neće priznati Kosovo.

Vučić je naglasio da Server dobro zna da je on suviše odgovoran da bi takvom stvari obmanjivao javnost.

On je istakao da je naš interes da se nastavi saradnja sa svima u regionu, razvoj i ulaganje.

Vučić je napomenuo da je lako uvrediti Izetbegovića, ali da smo mi najveći i najbrojniji narod na zapadnom Balkanu, mada i sve druge, kako je rekao, smatra velikim i ozbiljnim narodima.

"Kada je tako onaj ko je veliki mora da vodi računa. Malima je lako, kao i opoziciji, da pričaju gluposti, jer ne snose odgovornost", napomenuo je Vučić.

On je dodao da je važno da se nastavi ekonomski razvoj i napomenuo da je Srbija po tome minus jedan, a BiH minus šest.

"Mi ćemo morati da uložimo još novca u Republiku Srpsku, jer je takva situacija", najavio je on.

On je ukazao da na žalost mnogi u regionu žive na osnovu istih izjava, deo u Crnoj Gori, u BiH, kod Albanaca, da je Srbija loša, hegemon, ali mi moramo, kako kaže, da imamo razumevanja za njihovu emociju, a drugo su političke laži.

"Srbija će biti uskoro prva u regionu i po prosečnim platama", navodi Vučić i ističe da nemamo problem da pomognemo, i nećemo da se svađamo.

Istakao je i da se nada poboljšanju odnosa sa Crnom Gorom, ali je ukazao i da nema razloga zašto se naš ambasador ne bi vratio.

"Nemojte da kažete da ne možete da povučete odluku, to nije ni po Bečkoj konvenciji", kazao je on.

Dodaje i da veruje u bolje odnose sa Crnom Gorom i podseća da je Srbija kupila 5 odsto prenosne mreže u Crnoj Gori.

"Mi smo zainteresovani za širenje u regionu, želimo da ulažemo ogroman novac u Crnu Goru, BiH.. Biće to u redu", rekao je predsednik Srbije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.