Izvor: Radio 021, 01.Feb.2021, 20:15

Potpisan sporazum o diplomatskim odnosima Kosova i Izraela

Izrael i Kosovo potpisali su danas sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa, preneli su prištinski mediji.

Sporazum su na virtuelnoj ceremoniji potpisali ministarka spoljnih poslova Kosova Meljiza Haradinaj Stubla i izraelski šef diplomatije Ganrijel Aškenazi, a dokument je potpisan na četiri jezika - srpskom, albanskom, engleskom i hebrejskom, piše Koha.

Aškenazi je tokom ceremonije sporazum nazvao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << istorijskim i dodao da nudi mogućnost za unapređenje odnosa.

"Ovaj sporazum je deo sporazuma potpisanog u Vašingtonu", rekao je.

"Vođeni zajedničkom željom za promovisanjem i jačanjem prijateljskih veza, kao i za proširivanje horizonata saradnje dveju zemalja na osnovu univerzalnih principa međunarodnog prava, potvrđujući zajedničku posvećenost jačanju plodne saradnje u političkoj, ekonomskoj, trgovinskoj, tehnčkoj i kulturnoj sferi i u drugim sferama od zajedničkog interesa (Kosovo i Izrael) odlučili su da uspostave diplomatske odnose na nivou ambasadora", navodi se u tekstu sporazuma.

Prema pisanju prištinskih medija, za predstavnika Prištine u Jerusalimu izabrana je Ines Demiri, koja je već radila u predstavništvu Prištine u toj zemlji.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hoti: Dogovor Prištine i Izraela pokazuje značaj vašingtonskog sporazuma

Izvor: Blic, 01.Feb.2021

Premijer privremenih prištinskih institucija u tehničkom mandatu Avdulah Hoti ocenio je danas da sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa, koji su danas potpisali Izrael i Kosovo, pokazuje značaj Vašingtonskog sporazuma.

Nastavak na Blic...

Ejdus o Izraelu: Vučićeva „šahovska minijatura“ postala amaterski previd

Izvor: N1 televizija, 02.Feb.2021, 15:15

Filip Ejdus sa Fakulteta političkih nauka, komentarišući uspostavljanje diplomatskih odnosa Prištine i Izraela, kaže da je to značajan diplomatski uspeh Kosova, jer dve i po godine nije bilo drugih priznanja. Vučićeva "šahovska minijatura", kako je nazvao tačku 16 Vašingtonskog sporazuma,...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.