Poslednji čin kosovske drame (6): Srbi da se vrate i o(p)stanu

Izvor: Vesti-online.com, 07.Mar.2014, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednji čin kosovske drame (6): Srbi da se vrate i o(p)stanu

Hapšenje Olivera Ivanovića je u velikoj meri uznemirilo stanovnike na severu Kosova, posebno jer se desilo ubrzo nakon ubistva odbornika SLS Dimitrija Janićijevića.

Da li je pisanje albanskih medija o tom hapšenju uticalo i na incidente u pojedinim mestima u opštinama Klina i Istok, ne mogu da tvrdim. Ali, uzimajući u obzir ono što se desilo marta 2004. godine, kada je jedan novinarski izveštaj pokrenuo lavinu nasilja na čitavom Kosovu usmerenog ka srpskoj zajednici, ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << može se isključiti mogućnost da je izveštavanje pojedinih medija, izazvalo tenzije u sredinama u kojima Srbi nisu većina, kaže Dalibor Jevtić, kosovski ministar za zajednice i povratak.

- Naravno da nisam zadovoljan položajem srpske zajednice na Kosovu. Pre svega u ekonomskom smislu, ali u određenim sredinama i kada je o bezbednosti reč. Ali je taj položaj bolji u odnosu na period nakon 1999. i nakon pogroma 2004.

I verujem da će biti još bolji u budućnosti - ubeđen je kosovski ministar za povratak.

On ističe i da je kao ministar reagovao povodom svakog incidenta, pa i onih koji su se dešavali poslednjih meseci od kada su počela hapšenja na severu, ali njegovi apeli i osude nisu bili dovoljni.

- Da li je dovoljno osuditi? Koliko smo puta pozivali na odgovornost i pronalaženje počinilaca svih napada na povratnike i njihovu imovinu, ali rezultata i dan danas nema, odnosno nisu poznati. Kao član Saveta bezbednosti Kosova zvanično sam zatražio da se poveća stepen zaštite povratnika i pripadnika drugih manjina. Tražio sam veće prisustvo policije na terenu - kaže Jevtić.

Za sporazume u Briselu, on ocenjuje da su neki od njih "rebnuli" po džepu građane, a da je ostala po strani tema bez koje nema izgradnje poverenja između dve zajednice, a to je uzurpacija imovine.

- Briselski sporazumi su, iz ugla običnih građana, više politički nego praktični, jer posledice ne mogu da osete direktno, u pozitivnom smislu, u svakodnevnom životu. Neki su čak i negativno, u finansijskom smislu, uticali na život običnih ljudi, kao na primer dogovor o "slobodi kretanja" sa onim silnim naplatama osiguranja za vozila. Mislim da je problem uzurpirane imovine jedna od najvećih prepreka na putu povratka i izgradnje poverenja i konačnog pomirenja Srba i Albanaca - smatra Jevtić.

- Incidenata i tenzija ima i dalje. Ljudi su uplašeni. Zapaljena je povratnička kuća, a nekoliko opljačkano u opštini Klina, a u selu Koš u opštini Istok bilo je i zveckanja oružjem Svestan sam da nije lako kada se ukrade pumpa i celo selo ostane bez vode, niti kada u pola noći neko pokuša da vam ukrade traktor. Kupovali smo nove pumpe, traktore, obnavljali kuće. Moramo da budemo uporni, da ih ohrabrimo i pokažemo da nisu sami. Mi ne možemo da sprovodimo istragu, niti da hapsimo i sudimo onima koji čine sva ta nedela, ali često razgovaram sa onima kojima to jeste posao. I nastaviću da insistiram - obećava Jevtić.

Bez obzira na sve, on misli da je situacija danas za Srbe bolja u odnosu na onu od pre pet godina.

- To je daleko od idealnog, ali smo se nekako za to izborili. I treba da nastavimo da se borimo, da budemo uporni i ne odustajemo. Srbi moraju da se vrate na Kosovo i da na Kosovu opstanu. Nije lako ni maloj Milici u Prizrenu, niti Sofiji u Babušu. Jedina su srpska deca u tim mestima, ali su uporne. Ostaće tu. I one vide svoju budućnost na Kosovu. Zašto je ne bi videli i drugi - pita Jevtić.

1. Srbima otimaju i jezik

2. Pametan živi gde je bolje, budala gde je rođen

3. Prekosutra je daleka budućnost

4. Njima svetle njive, a mi u mraku

5. Dobro je dok odžak dimi

Osim u provinciji, pritisak na Srbe je u i u kosovskoj prestonici. I to politički, gde se pokušava da se suzbije broj, odnosno uticaj Srba u kosovskom parlamentu. Ko god da pobedi na narednim izborima, mogao bi da ostane bez rezervisanih mesta za manjinske zajednice.

- U svakoj prilici skrećem pažnju na ovu temu, međutim to je u rukama poslanika u Skupštini Kosova, gde dvotrećinska većina mora da podrži našu inicijativu da se zadrže rezervisana mesta za pripadnike manjina. Zahtevaćemo od Vlade u Prištini da traži od Ustavnog suda Kosova odgovor na pitanje: Da li su prošla dva mandata za rezervisana mesta, tj. da li jedan mandat podrazumeva jedan izborni proces ili period od četiri godine? Smatramo da se mandat odnosi na vremenski period, a ne izborni proces. U tom slučaju rezervisana mesta se ne mogu ukinuti pred nastupajuće izbore - objašnjava Jevtić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.