Poslanik Bundestaga: Nemačka protiv promena granica, poziva pet država EU da priznaju Kosovo

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Sep.2019, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanik Bundestaga: Nemačka protiv promena granica, poziva pet država EU da priznaju Kosovo

Poslanik nemačkog Bundestaga Peter Bajer izjavio je danas u Prištini da se Berlin protivi promeni granica kao delu dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i pozvao pet država članica Evropske unije koje nisu priznale Kosovo, da to učine.

"Kosovo treba da zadrži granice koje ima. Šteta je što nisu sve države priznale Kosovo. Pozivam pet zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << EU da priznaju Kosovo, a Nemačka je spremna kao i ranije, da podržava Kosovo", rekao je poslanik stranke Angele Merkel posle sastanka sa premijerom Kosova u ostavci, Ramušom Haradinajem.

Govoreći o liberalizaciji viza za građane Kosova, Bajer je rekao da ne može dati precizan datum ali i dodao da se to može dogoditi pre Božića.

"Nemačka podržava integraciju Kosova i viznu liberalizaciju. Nije fer da je Kosovo jedina zemlja koja nema viznu liberalizaciju. Neću dati datum, ali verovatno će to biti nagrada za Božić", rekao je poslanik Bundestaga.

Bajer je tokom dana posetio sedište Demokratskog saveza Kosova u Prištini gde se susreo sa rukovodstvom stranke i kandidatom te DSK-a za premijera Kosova, Vjosom Osmani.

Nemački poslanik na Kosovu: Obrazovanje, borba protiv kriminala i korupcije su teme

Poslanik vladajuće nemačke stranke CDU, Peter Bejer, je danas u Prištini izjavio da su obrazovanje, borba protiv kriminala i korupcije teme kojima bi trebalo da se bave institucije Kosova.

On se danas u sedištu Demokratskog saveza Kosova sastao s liderom te stranke Isom Mustafom i s kandidatkinjom DSK za predsednicu Vlade, Vjosom Osmani.

Posle sastanka, kako prenosi mediji, Bejer je izjavio da podržava DSK u procesu za prevremene parlamentarne izbore i pozdravio je što je DSK samostalno ušla u predizbornu trku.

"Veoma sam srećan što sam ovde. Naravno da podržavamo DSK kao jednu od najjačih stranaka na Kosovu. Svesni smo da nam predstoji izazovi: obrazovanje, borba protiv kriminala i korupcije, teme kojima bi vlasti trebalo da se bave", rekao je Bejer.

Kazao je da ima dve preporuke za DSK: dobro organizovati stranku kao što već jeste slučaj sa DSK i dobro je što je nađena vrlo iskusna kandidatkinja za mesto premijera.

"Veoma smo srećni što DSK nije ušla u koalicije, jer joj to ne treba. Slažemo se da će Kosovo biti takvo kakvo jeste, bez ikakvih teritorijalnih promena", rekao je Bejer.

Lider DSK Isa Mustafa rekao je da je informisao poslanika CDU o političkoj situaciji na Kosovu i izborima koji će se održati u oktobru.

"Tražio sam podršku CDU-a, ne samo za DSK, već i za Kosovo, da bi došlo do slobodnih i demokratskih izbora", rekao je Mustafa.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.