Srpski poslanici zatvoreni u kosovskoj skupštini traže sastanak sa Hanom

Izvor: RTS, 02.Dec.2018, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski poslanici zatvoreni u kosovskoj skupštini traže sastanak sa Hanom

Poslanici Srpske liste zatvorili su se u zgradi kosovske skupštine u Prištini, gde će ostati do dolaska komesara Johanesa Hana. Želimo da upoznamo komesara Hana sa situacijom i potencijalnom humanitarnom krizom sa kojom će se suočiti srpski narod, ukoliko se taksa od sto odsto hitno ne povuče, kaže poslanik Srpske liste Igor Simić.
Poslanik Srpske liste Igor Simić obratio se javnosti iz kosovske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << skupštine gde su se srpski poslanici zatvorili do dolaska evropskog komesara Johanesa Hana.

"Poštovani građani, iz Prištine poslanici Srpske liste vam poručuju - danas smo se zatvorili u prostorijama Skupštine Kosova kako bismo zahtevali hitan sastanak sa predstavnikom Evropske unije koji dolazi u Prištinu, Johanesom Hanom, i upoznali ga sa situacijom i potencijalnom humanitarnom krizom sa kojom se suočava srpski narod ukoliko se taksa od sto odsto hitno ne povuče", rekao je u obraćanju Simić.
Poslanici Srpske liste su poručili da moraju mirno i demokratski da se bore za prava srpskog naroda.
Prethodno je predsednik Srpske liste Goran Rakić, posle vanredne sednice Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici, saopštio da su srpski poslanici ušli u zgradu kosovske skupštine u Prištini i da će tu ostati do dolaska evropskog komesara Johanesa Hana.
"Upravo dolazimo sa sednice Kriznog štaba i želim da vas izvestim da su poslanici Srpske liste ušli u skupštinu u Prištini gde će ostati do dolaska komesara Hana koga će upoznati sa antisrpskim potezima koji vode ka humanitarnoj katastrofi", rekao je Rakić.
Prema rečima Rakića legitimni srpski predstavnici boriće se demokratskim sredstvima da, kako je rekao "naša deca imaju pravo na hranu i normalan život".

Rakić je poručio da je sav narod uz srpske poslanike i da ih podržavaju da istraju u borbi.
"Pokušaćemo da budemo na vezi sa našim poslanicima koji neće napustiti prostorije skupštine dok se ne susretnu sa Hanom", naglasio je predsednik Srpske liste Goran Rakić.
Evropski komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han sutra dolazi u Prištinu kako bi sa tamošnjim zvaničnicima razgovarao, između ostalog, o taksama uvedenim na robu iz centralne Srbije.
U Evropskoj komisiji naglašavaju da će fokus posete biti na nedavnoj odluci kosovskih vlasti da nametnu takse na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.
Prošlo je 12 dana od kada su prištinske vlasti podigle taksu na 100 odsto na robu iz centralne Srbije.
Svih životnih namirnica ima, ali je pitanja do kada će ih biti, javlja dopisnik RTS-a iz Kosovske Mitrovice. Srbi koji žive u enklavama osećaju dodatni pritisak i sve više strahuju za svoju egzistenciju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.