Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Apr.2019, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanica patrijarha Irineja: Svet suočen sa terorizmom i ratovima, Crkva da miri

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej istakao je u Uskršnjoj poslanici da su Kosovo i Metohija za srpski narod duhovna kolevka, poželevši da se tu vrate mir i sloboda, ali i upozorio da je ceo svet suočen sa mnoštvom nevolja, terorizmom i ratovima.

"Sa posebnim usrđem se danas molimo Vaskrslome Hristu Bogu da se, zastupništvom Svetog Save, svetoga cara Lazara i svih svetih iz roda našega, vrate >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << mir i sloboda na naše raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu kolevku i naš Jerusalim", poručio je patrijarh Irinej.

Prema njegovim rečima, tu su najveće srpske svetinje, biseri pravoslavne duhovnosti, srpske kulture i sveukupne hrišćanske i svetske duhovne baštine.

"Nažalost, i pored nebozemne pashalne radosti, i dalje smo suočeni sa mnoštvom iskušenja i nevolja, sa terorizmom, ratovima i oduzimanjem ljudskih žitova širom zemljinog šara", upozorio je patijarh Irinej, govoreći o prilikama u svetu.

Poglavar SPC je rekao da "plač i agonija žrtava, koji do nas dopiru najvećom brzinom putem savremenih sredstava komunikacije, ranjavaju naša srca".

Prema njegovim rečima, "raznovrsna i bezbrojna razočarenja, tuga i nezadovoljstvo obuzimaju naše duše".

"Svuda oko nas vlada nepravda i mržnja, a istina se relativizuje. Ljude vrlinskog života klevetaju i progone", istakao je patrijarh Irinej.

On je napomenuo da se to "odvija ne samo na ličnom i lokalnom planu nego i u globalnim razmerama".

"Svedoci smo da se danas u celom svetu osnove hrišćanske vrednosti potiskuju u drugi plan, a čovečanstvu se negde predlažu, a negde nameću ne samo hrišćanstvu tuđi nego i njemu potpuno suprotni sistemi vrednosti", ocenio je srpski patrijarh.

Prema njegovim rečima, "u tako izopačenom svetu, mi, pravoslavni hrišćani, pozvani smo da svojim primerom svedočimo, bližnjima i daljnjima, pobedu života nad smrću i smisla nad besmislom".

On je objasnio da "Crkva ne sme da živi samo za sebe kao zatvorena religijska zajednica, zaokupljena samo pitanjem lične pobožnosti".

"Dužna je da radošću i iskustvom Vaskrsenja bude činilac mira i pomirenja, ljubavi i solidarnosti, u svecelom čovečanstu", poručio je patrijarh Irinej, u poslanici povodom slavljena "Praznika nad praznicima".

Hrišćani koji poštuju julijanski kalendar slave Uskrs 28. aprila.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

USKRŠNJA POSLANICA: Zagrlite i neprijatelje

Izvor: Mondo, 24.Apr.2019

Patrijarh srpski Irinej u Vaskršnjoj poslanici pozvao je sve pravoslavne hrišćane na praštanje i pomirenje, kao i na molitvu da se vrati mir i sloboda na raspeto Kosovo i Metohiju...Foto: Mondo/Stefan Stojanović.. "Sa posebnim usrđem danas se molimo vaskrslome Hristu Bogu da se, zastupništvom...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.