Vučić na posebnoj sednici vlade: Korona nam pravi sve veće probleme; ZSO bezuslovna obaveza Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2020, 04:11

Vučić na posebnoj sednici vlade: Korona nam pravi sve veće probleme; ZSO bezuslovna obaveza Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je novinarima da su na posebnoj sednici vlade, kojoj je i sam prisustvovao, tri teme bile ključne - Kosovo i Metohija, BDP i epidemija kovida 19. Svi nam govore o "kosovskom zavetu", i oni u čije vreme je tzv. Kosovo proglasilo nezavisnost i oni koji su ga priznali, a navodnom veleizdajniku Vučiću ostavljaju da se bori, konstatovao je Vučić.

Korona nam pravi sve veće probleme i bolnice su sve punije, rekao je predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Aleksandar Vučić novinarima, sumirajući ono što je bila tema posebne sednice vlade na kojoj je i on učestvovao.

Ukazao je da je konstatovano da je Beograd sve izraženije žarište, gde ima sve više problema sa širenjem korona virusa, zbog čega, kaže, žurimo da završimo novu bolnicu u Batajnici.

Molba za Štab da se ne zatvaraju ugostiteljski objekti

Vučić je zamolio premijerku Anu Brnabić i sve članove Kriznog štaba da, ukoliko je moguće, ne donose odluku o zatvaranju ugostiteljskih objekata, kako ne bi ostali bez prihoda.

Na konferenciji posle sednice vlade, Vučić je rekao da je Srbiji potrebno da ne zatvara svoju ekonomiju.

"Molio sam danas i prethodnih dana, i predsednicu vlade i Kona, Pelemiša, Stevanovića, Kisić i sve ostale iz Štaba... samo ako je moguće da ne zatvaramo sve u ugostiteljstvu i svuda, ako je moguće, ali, naravno, ako nije, mi ćemo da zatvorimo", rekao je Vučić.

Ističe da je u ovim trenucima "svaki dinar" potreban ljudima koji rade u ugostiteljsvu, s obzirom da su u ranijim talasima pandemije najmanje radili.

Dogovoreno je da se radi u tri smene kako bi ona bila otvorena 1. decembra.

Ukazao je da, prema aktuelnim podacima, danas ima sedam preminulih, a zbog manjeg broja testiranja imamo manje zaraženih, uz veći procenat pozitivnih.

Gotovo 2. 000 kovid pacijenata je u bolnicama.

Predsednik je uputio apel građanima da se pridržavaju mera kako bi čuvali naše starije sugrađane.

Ukazao je da su mnogi završili u bolnici gde se nalaze više od 30 dana, te rekao da ne želi da priča koliko to košta višestruko više od onoga koliko je svako izdvajao za zdravstveno osiguranje.

Kazao je da lekarima treba reći hvala, i da mu je žao što je zbog politike izbrisan divan aplauz tim ljudima.

"Da ne kažem da niko nije rekao hvala državi iako je platila mnogo više na lečenje naših građana. Moja je molba da poštujemo sve mere u sve težoj situaciji“, naglasio je on.

Vučić je izrazio uverenje da će i bolnica u Kruševcu moći biti završena do Svetog Nikole.

"Mi smo time onda drastično uvećali bolničke kapacitete“, zaključio je on.

Zamoliću radnike da ubrzaju radove, iako je hladno

Vučić je najavio da će naredne noći obići radnike na izgradnji bolnice u Batajnici, kako bi ih zamolio da ubrzaju radove i pored sve hladnijeg vremena.

On je inače preneo sa sednice vlade da je dogovoreno da kompanije koje grade tu bolnicu organizuju rad u tri smene, kako bi mogla da počne da radi 1. decembra.

Vučić je, završavajući konferenciju za štampu posle vanredne sednice vlade, kazao da će Srbija biti najbolja u Evropi ove godine, a verovatno i među prve tri zemlje u naredne tri godine po ekonomskim podacima.

Međutim, ukazuje, Kovid 19 nas mnogo muči.

Vučić je naveo da, ako se pogleda broj mrtvih u okruženju, proporcionalno broju stanovnika u Srbiji bi to značilo 60-tak smrtnih slučajeva, a ima sedam.

"Imajući u vidu kolika je smrtnost kod drugih, bolji smo od ostalih. Ali, da je dobro, nije dobro, a nije ni za ekonomiju“, rekao je on.

Vučić je kazao da još nema sertifikovane vakcine, i naglasio da će se država truditi da obezbedi dobru i sigurnu vakcinu, koja će biti besplatna za sve koji žele da je prime, a obavezna za određene kategorije.

Ako je policijski čas znak nemoći, onda je mnogo nemoćnih u EU

Predsednik Srbije rekao je da će o eventualnom uvođenju policijskog časa, kao što je to trenutno slučaj u mnogim evropskim zemljama, kao i o svim ostalim merama, odlučivati Krizni štab.

"Imamo Krizni štab, mere koje oni kažu apsolutno ćemo sprovesti u delo", rekao je Vučić.

Na pitanje da li je policijski čas najveći znak nemoći države, kao što je, na konstataciju novinara, navedeno u naslovu na naslovnici lista "Danas", Vučić je odgovorio da onda "u Evropskoj uniji ima mnogo nemoćnih, sa policijskim časom".

Ponovio je svoju molbu članovima Štaba da, ako je moguće, ne zatvaraju ekonomiju koja mora da radi.

"Zdravlje je najvažnije, ali molba je uvek da imaju u vidu da moramo da isplatimo plate, jer na kraju svi dođu kod države", naveo je Vučić.

Podsetio je da je država u prethodnom periodu isplatila skoro pet plata i da je za privredu izdvojila najveći paket pomoći proporcionalno našoj veličini.

Ako ništa ne bude radilo, kaže Vučić, morali bismo da se više zadužujemo i da "zemlju dovedemo do 150 odsto javnog duga".

"Bilo bi najbolje ako bismo mogli protiv korone da se borimo našim zdravstvenim kapacitetom i razumnim molbama na poštovanje mera", rekao je Vučić.

ZSO bezuslovna obaveza Prištine

Predsednik Srbije izjavio je da je članove Vlade Srbije na današnjoj sednici upoznao sa tokom dijaloga sa Prištinom i da im je ukazao da Srbija ne može da prihvati stav Prištine da će Zajednicu srpskih opština formirati posle priznanja nezavisnosti, jer je ZSO bezuslovna obaveza predviđena Briselskim sporazumom.

Vučić je na konferenciji za novinare posle sednice vlade kojoj je prisustvovao rekao da je članovima vlade ukazao na činjenicu da Srbija ne može da prihvati da predstavnici privremenih prištinskih institucija ne ispuni svoje obaveze iz prethodno potpisanih sporazuma, već da govore da je važno da Beograd prizna nezavisnost Kosova, a da će oni onda formirati Zajednicu srpskih opština.

"Oni su se obavezali na stvaranje ZSO ne pod uslovom bilo kakvog priznanja, već pod uslovom da se ispune stvari oko regionalne policije, participacije na izborima, sve što je pisalo u Briselskom sporazumu, i ne mogu da izmišljaju nove sporazume koji ne postoje", rekao je Vučić.

Kaže da to Beograd dovodi u ne laku situaciju, jer to govori da Albanci suštinski ne žele kompromisno rešenje i da jedino o čemu pričaju jeste takozvano međusobno priznaje, odnosno da Srbija prizna nezavisno Kosovo.

"Nama nije u najvećem nacionalnom interesu da budemo priznati od strane Prištine pošto smo mi zemlja članica UN tako da priča o međusobnom priznanju jeste prilično besmislena, a oni je ponavljaju kao papagaji", rekao je Vučić.

On je naveo da je na sednici bilo reči i o projektima kojima Beograd može da pomogne Srbima na KiM, navodeći da je otvorena laboratorija za uzimanje PCR testova u Kosovskoj Mitrovici.

Kako kaže, govorilo se o projektima proširenja kapaciteta i izgradnji novih projekta u zdravstvenom sektoru u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici.

"Verujem da ćemo za to imati snage u narednih godinu, godinu i po dana, bez obzira na ekonomske probleme izazvane kovidom19", rekao je Vučić.

Prištinski trik, ali đavo se uvek krije u detaljima...

On je izjavio danas da je prištinski trik insistiranje na neustavnosti Zajednice srpskih opština i da to pokazuje da Priština ne želi kompromisno rešenje, što ga, kaže, brine.

Na pitanje koliko je sam briselski sporazum iz 2013. ograničavajući za primenu ZSO sa izvršnim ovlašćenjima, Vučić je rekao da se na to obično poziva albanska strana, ali da tu ima nekoliko detalja i da sve jasno piše u Planu implementacije.

Suština je, pojašnjava, u tome da je upravljački tim u Prišini bio nadležan da napiše kako izgleda Statut ZSO, a ne kosovska vlada.

"Đavo je uvek u detaljima", rekao je Vučić i dodao da je upravljački tim dostavio statut, ali on nikada nije bio prihvaćen.

"Vlada je trebalo da konstatuje da je dostavljen i da se odluka vlade, a ne prvi sporazum da na ocenu ustavnosti. Oni su napravili trik, dali su prvi briselski sporazum i formiranje ZSO na odlučivanje tzv. Ustavnom sudu, kako bi rekli da je to nemoguće", rekao je Vučić.

On je naveo da ga brine što Prištini nije stalo do kompromisa.

"Ali, mi ćemo se na to pozivati i nećemo odustati od plana implementacije, ZSO i onoga što tamo piše. To iznosim pred strance, i jasno pokazujem da smo mi u pravu", ukazao je predsednik Srbije.

"Sve vreme smo imali sukob oko suštine ZSO. Srpska strana je insistirala, i kroz prvi Sporazum i kroz Plan implementacije, na promenu pravnih okvira. Jer, ako je nešto u skladu sa Ustavom, onda nisu potrebni razgovori sa Beogradom, zašto bi onda potpisivali ugovor", istakao je Vučić.

On je ukazao da je prva tačka u Planu implementacije upravo prilagođavanje pravnih okvira, što znači promenu akata, koja obavezuje i jedne i druge.

Na pitanje u vezi sa izlaganjem poslanika albanske manjine Šaipa Kamberija i da li bi sprski poslanici mogli biti aktivniji kada je reč o formiranju ZSO, Vučić je rekao da srpski predstavnici u Prištini ne mogu da kažu nešto slično, jer kada kažu da je u Račku sve bilo namešteno - budu osuđeni na zatvorsku kaznu.

Dodao je da je ponosan što Kamberi može slobodno da izgovara i neistine i najteže moguće reči, je što pokazuje građanima koliko je naša zemlja slobodna i da se plašimo različitih agrumenata.

"Ja sam se obradovao što se Kamberi aktivno uključio u rad parlamenta i da je stekao ogromne simpatije, te da već danas ima veći broj simpatizera od nekih koji misle da bi mogli da sruše vlast u jednom danu", rekao je Vučić.

Pad BDP u 3. kvartalu samo 1,3 odsto, najbolji u Evropi

On je preneo novinarima da je Srbija, prema najnovijoj fleš prognozi, imala pad BDP-a u trećem kvartalu od 1,3 odsto, što je trenutno najbolji rezultat u Evropi.

Dodatno podstičemo rast BDP, dodatna ulaganja u puteve

Vučić je izjavio da će vlada izdvojiti dodatna sredstva za ulaganje u održavanje puteva i nastavak izgradnje koridora, a sve kako bi se dodatno podstakao rast BDP-a.

"Moraćemo da idemo ubrzano i na dodatna ulaganja u održavanje puteva i zato smo danas dogovorili, Ana Brnabić je to predložila da se izdvoji 14,7 milijardi dinara, a u koridore, da bi platili sve ranije preuzete obaveze i klejmove još čak 10,9 milijardi odnosno gotovo 100 miliona evra", rekao je Vučić.

Kaže da će država sve to da isplati kako bi pojačala snagu našeg BDP-a.

Vučić je dodao da je to bila jedna od glavnih tema na sednici vlade kojoj je prisustvovao.

"Moramo da završavamo gasovod i isplatimo neke stvari, zatim da ubrzamo eksproprijaciju na autoput Preljina - Požega, kao i na Moravskom koridoru. Još neke stvari treba da uradimo da bi dodatno podigli BDP", naveo je on.

Ističe da tu treba posebno da se istaknu ministarstva za građevinarstvo i energetiku.

Želimo da budemo još snažniji u ekonomiji, naglasio je Vučić.

Kaže da se čekaju podaci za još neke zemlje, ali da ćemo svakako biti prvi ili drugi po rastu od minus 1,3 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Sa druge strane, imali smo u trećem kvartalu rast BDP-a u odnosu na drugi kvartal ove godine od 11 odsto, dodao je Vučić.

Predsednik napominje da se mnoge zemlje u Evropi hvale rastom u odnosu na drugi kvartal, ali da je tako zato što su imale veliki rast zato što im je drugi kvartal bio veoma loš.

Podaci za treći kvartal su pozitivne vesti, dodao je Vučić i istakao da sada svakako možemo da tvrdimo da će Srbija imati najveći rast BDP-a za celu 2020. u Evropi.

"Možemo da budemo optimisti"

Predsednik je izjavio da u Srbiji raste industrijska proizvodnja i da po tom pitanju možemo da budemo optimisti.

Vučić je naveo i da bi bilo značajno i dobro za zemlju kada bi IT sektor, čiji izvoz ove godine učestvuje u BDP-u sa 5,6 odsto, porastao na šest odsto, pogotovo zato što je teško za očekivati da poljoprivreda, posle tri, i četvrtu godinu za redom ostvari rekordne rezultate.

"Industrijska proizvodnja raste, a to je krvotok, suština", rekao je Vučić.

On je izneo podatak da je prerađivačka industrija zabeležila rast od 2,3 odsto u odnosu na treći kvartal 2019. godine, ukupna industrija rast od 3,1 odsto, a poljoprivreda je "porasla"za 4,5 procenata.

"Kada imate takve podatke, onda možete da budete optimisti", rekao je Vučić.

On je ukazao da je problema bilo u niskogradnji, zbog nedovoljno plaćanja i manje ulaganja u održavanje i izgradnju lokalnih i regionalnih puteva, što će se, kaže, ispraviti sa 14,7 milijardi ulaganja i mnogo radova koje tek slede.

MMF prognozira Srbiji u naredne 3 godine rast od 10,2 odsto

Vučić je izjavio je da su projekcije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da će ukupan privredni rast Srbije u naredne tri godine, ova plus naredne dve, biti 10,2 odsto.

Vučić je istakao da će to biti najbolji rast u Evropi.

Upoređujući sa prognozom MMF-a za ostale zemlje, Vučić je naveo da će Severna Makedonija imati privredni rast 4,3 odsto, Albanija 3,8 odsto, Rumunija 2,5 odsto, BiH 2,1 odsto, Bugarska 3,6, cela istočna Evropa 2,2 odsto, tzv. Kosovo 1,7 odsto, Slovenija 1,5 odsto, Mađarska 1,5 odsto, Hrvatska 0,7, Crna Gora -3,3 odsto.

Ističe da će do kraja 2022. godine Srbija "pobeći" sa tri i po milijarde evra Hrvatskoj, a Crnoj Gori za još pet milijardi evra.

Da bi taj rezultat ostvarila, Vučić ističe da će u zemlji morati više da se radi i gradi u svim sferama društvenog života.

"Da dižemo ekonomiju, da ne ulazimo u svađe"

Za Srbiju bi bilo nešto lakše da pobedi Tramp...

Vučić je izjavio da nema sumnje da bi za Srbiju bilo "nešto lakše" kada bi na sutrašnjim izborima u SAD pobedio kandidat republikanaca i aktuelni predsednik SAD Donald Tramp.

Vučić je na konferenciji za novinare, govoreći o kosovskom problemu, rekao da za Beograd ostaju važni američki izbori na kojima je, bez sumnje, favorit demokratski kandidat Džo Bajden, sa kojim, kako kaže, lično ima korektne odnose, ali čija politika nije bila naklonjena Srbiji.

"Ta politika i neće biti naklonjena Srbiji i to nema veze sa dobrim ličnim odnosima, to moramo da znamo", rekao je Vučić.

On je naveo da ne misli da je "sasvim realna" pobeda Donalda Trampa, ali da nije nemoguća i da bi za Srbiju to bilo "nešto lakše".

"Pobeda Trampa bi bez sumnje bila nešto lakša i to nije pitanje odnosa. Zato se čudim pojedinim ljudima koji kažu 'šta ćemo ako pobedi Bajden'... Pa nećemo ništa, ali nismo slepi, gluvi i glupi da ne vidimo šta bi bilo nešto lakše i bolje za nas", rekao je Vučić.

On je naveo da svi moramo da vidimo i razumemo koliko je teška situacija za nas i da nisu idealne stvari za nas u Evropi i svetu, navodeći kao primer i ključne političke faktore u Nemačkoj.

Kako kaže, CDU ima makar malo razumevanja za teškoće kojima se suočava Beograd, ali drugi ne.

On je pozvao članove vlade, skupštine i druge državne zvaničnike na drugačiji odnos prema zemljama u regionu i teritorijama, da, kako je rekao, mi u Srbiji "trpimo više, a odgovaramo manje".

Tu molbu preneo je na današnjoj posebnoj sednici Vlade Srbije i apelovao da treba raditi kako je najpametnije da naša ekonomija prestiže sve i da ne ulazimo u političke svađe sa drugim zemljama.

Vučić je, posle vanredne sednice vlade, rekao da je dogovoreno, razumevajući težinu pozicije Srbije, jer nikome ne odgovara značajno uvećana ekonomska snaga naše zemlje, da ćutimo, radimo i pustimo one koji ne moraju da žele najbolje o Srbiji, da pričaju najgore o nama.

On je istakao da će Srbija biti jedna od retkih zemalja koja će ne samo minimalac, već i plate u javnom sektoru i penzije uvećavati bez značajnijih negativnih efekata po budžet, to jest uz držanje zdrave privrede bez zaduživanja naše zemlje.

Naveo je da su gotovo sve evropske zemlje iznad nas po javnom dugu, rekavši da je javni dug naše zemlje ispod Mastrihta sa 57,8, a Nemačka, na primer, iznad 70 procenata.

Izrazio je zadovoljstvo što je današnjoj sednici prisutvovao i predsednik parlamenta Ivica Dačić, rekavši da je značajna i parlamentarna diplomatija kako bi imali ujednačen, racionalan i odmeren pristup rešavanju svih spoljnopoltičkh problema.

"Treba da budemo trpeljivi, strpljivi i guramo našu ekonomiju napred. To ne znači da se bilo koga plašimo, da neko suštinski neće razumeti našu poziciju, već da želimo dobre odnose sa svima, i jedina stvar u kojoj želimo da se takmičimo jeste ekonomija, stopa rasta BDP-a. Tim takmičenjem želimo da se ponosimo, u drugim oblastima ne želimo da se takmičimo", zaključio je on.

Poslednji razgovor s Amfilohijem bio drugačiji

Predsednik Srbije rekao je danas da su njegov poslednji i pretposlednji razgovor sa mitropolitom Amfilohijem bili mnogo drugačiji od ranijih, jer mu je tada, kaže, mitropolit rekao da mnogo bolje razume njegovu poziciju i poziciju Srbije.

Vučić je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Srbije, kojoj je prisustvovao, upitan o razumevanju ljudi za probleme sa kojima se suočava Beograd, napomenuo da je njegov poslednji i pretposlednji razgovor sa vladikom Amfilohijem bio mnogo drugačiji nego razgovor pre dve godine.

"Mitropolit Amfilohije mi je rekao da mnogo bolje razume moju poziciju i poziciju Srbije nego sto je razumeo ranije. Nisam bio sam, imam i svedoke", rekao je Vučić.

Upitan da li ljudi razumeju probleme sa kojima se suočava Beograd, Vučić je rekao da veruje da su ljudi sve obrazovaniji i sve bolji edukovani po pitanju problema sa kojima se suočava Beograd i onoga što se zbiva.

Upitan u kojoj meri se problem Kosova i Metohije može odraziti na razvoj ekonomije Srbije, Vučić je rekao da odnos ekonomije i Kosova značajnim delom međuuslovljen.

"To smo znali i do sada. Uspevali smo da nekako da štitimo naše državne i nacionalne interese i da nam ekonomija napreduje najbrže u Evropi", rekao je Vučić.

Pokušao sam da odam poštovanje, a postao sam meta

Predsednik je izjavio da je njegova odluka bila da prisustvuje sahrani mitropolita Amfilohija i oda poštovanje čoveku sa kojim se, kaže, nije često slagao, ali koga je cenio kao velikog narodnog tribuna, koji se retko rađa.

"To je bila moja želja i obaveza, da odem i da se poklonim i ništa više", rekao je Vučić i demantovao pisanje pojedinih medija da je tražio da govori na sahrani mitropolita.

Ističe da "kada se Srbi oko groba ne bi potukli, neko bi se čudo dogodilo" i dodao da još ne pamti u našoj istoriji da smo to uspeli da izbegnemo.

Kaže da kao narod još nismo uspeli da odamo poštovanje na čestit način čoveku koji misli drugačije, a za koga morate da priznate da je veliki.

"Ja sam to pokušao, a postao sam meta", istakao je predsednik.

Vučić je upitao koga je pozvao i tražio da govori, a ako nije on, pitao je ko je u njegovo ime i od koga traženo da on govori.

"Naravno da nisam tražio da govorim, jer nije bilo ni mesto, ni vreme da ja govorim, imao je mnogo bližih ljudi", rekao je Vučić.

Uveren je, kaže, da je njegov odlazak u Podgoricu mnoge iznenadio i da zbog toga nisu bili "naročito srećni i zadovoljni", ali su svi, kaže, bili ljubazni.

Vučić je istakao da je bez obzira na reakcije, njegovo mesto, kao srpskog predsednika, bilo na toj sahrani.

Ponovio je da ni od koga nije tražio da govori, niti ga je to, kaže, zanimalo, već je želeo da pokaže značaj jedinstva našeg naroda.

Poručio je političarima u Crnoj Gori da formiraju vladu kakvu god žele, a da će u Beogradu i Srbiji uvek imati dobrog partnera.

Lažni Obilići o zavetu,a Brankovići -18 povlačenja priznanja

Svi nam govore o "kosovskom zavetu", i oni u čije vreme je tzv. Kosovo proglasilo nezavisnost i oni koji su ga priznali, a navodnom veleizdajniku Vučiću ostavljaju da se bori, konstatovao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik je tako odgovorio na pitanje novinara kako komentariše to što se na sahrani Amfilohija Radovića govorilo o KiM, uz reči Matije Bećkovića da će izdati ceo srpski narod onaj koji izda Kosovo, te kako komentariše to što se u očuvanje KiM "kunu" oni koji podržavaju Zdravka Krivokapića, koji nema nameru da povuče crnogorsko priznanje Kosova i kako se to zaklinju u očuvanje a priznaju nezavisnost Kosova.

"Svi nam govore o kosovskom zavetu i na kraju od kosovskog zaveta jedini koji ne priznaje nezavisno Kosovo ostade veleizdajnik Vučić, od svih poštovalaca kosovskog zaveta u okruženju, svi ljubimci 'velikih i značajnih Srba' ne mogu baš u ovoj situaciji da urade nešto protiv nezavisnosti Kosova, nego da mi to prepustimo 'veleizdajniku' Vučiću da se sam bori protiv nezavisnosti Kosova sam - ko sirak tužni bez iđe ikoga", primetio je Vučić.

Ističući da ne govori ni o jednom govorniku na sahrani mitropolita, kaže da neki još nastupaju tako da mu sole pamet kako je izdajnik, ali drugima neće da kažu ni jednu reč.

"Kao što sam svojevremeno izbegavao da odgovaram na optužbe neosnovane od mnogih ljudi tog tipa već da argumentima mnoge stvari objasnim. Prvo, zahvalio sam svim ljudima koji su želeli da pokažu jedinstvo i zajedništvo našeg naroda".

Već osam godina sluša, kaže, kako je izdao Kosovo ili će tek da izda Kosovo, ali je upravo on taj koji se svakog dana sa svojim timom ljudi bori za srpski narod na KiM, za razliku od drugih koji su samo komentarisali kako je juče bio ružan, debeo i slično.

"Sa druge strane, već osam godina slušam i čuli ste - 'onaj koji izda Kosovo...', već osam godina to slušam i osam godina mi kažu 'ti ćeš to da izdaš', a ja se pri tome trudim da se svakoga dana borim za naš narod na KiM. Znate da su neki gledali i tipkali na tastaturu kako i koliko sam ružan i debeo i koliko sam odvratan. Ja sam i juče i prekjuče radio ceo dan i nisam mogao da budem sa svojom decom kao svi ostali. I tako bezbroj vikenda i letnjih i zimskih odmora vodeći borbu za KiM sa svim svojim prijateljima koji sede ovde zajedno i mnogim drugim".

Napominje da nisu Srbi uvek plebiscitarno kao sada davali podršku na KiM odgovornoj i racionalnoj politici, a ne huškačima i bukačima.

"Ne govorim ništa o govornicima na sahrani pošto poštujem svakog od govornika i uopšte se njima ne obraćam", naglasio je Vučić.

Vučić podseća da je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine,

kada on nije bio ni blizu vlasti i da je tada reakcija Srbije bila užasno neodgovorna i glupa, bez ikakve posvećenosti i marljivosti i smislenog pristupa bilo čemu, zatim potezi za Međunarodni sud pravde, povlačenje iz UN i davanje Euleksu i EU da vode razgovore i drugom.

"Naglašava da je Srbija uspela iz svega toga da pametnom i odgovornom i marljivom politikom, kada je sve bilo završeno, uspela da vratimo na sto da se o Kosovu razgovara.

"I danas mnogi koji kunu, ponavljam da ne mislim ni na koga od govornika koji su svi imali pristojne govore, da mnogi koji kunu nešto svakoga a odgovorni su za sve to što nam se zbivalo, šta da radite na to ćutite i govorite činjenicama...A činjenice su sledeće: u njihovo vreme 85 zemlja je priznalo nezavisnost Kosova, a oni ispadoše kosovski junaci - sve Obilić do Obilića, a mi, u čije vreme je povučeno 18 priznanja kosovske nezavisnosti mi postadosmo Brankovići...Sve naopako".

Neću da se junačim, već ću da kažem da nam je potrebno kompromisno rešenje i razgovor i dogovor, i da nam je potreban mir, naglasio je Vučić.

"Ne želim da bilo kojoj majci dete vratim u kovčegu, već da se to dete raduje budućnosti i da ima porodicu, da ima računar i dobru platu i da može da razmišlja o tome kako će da prehranjuje porodicu, a ne da razmišlja kog tipa pušku će da nosi i ko će sa kog brda na njega da puca", naglasio je Vučić.

Kaže da se, ipak, ne sekira mnogo zbog svih tih stvari, licemerja i dvostrukih aršina, jer je na to naučio od početka.

Vučić je dodao da treba pogledati kako izgleda Rajska banja na severu KiM i da treba da se uradi sekundarni vodovod, posle primarnog na severu KiM u šta su uloženi milioni.

"Da vidite koliko toga pravimo, isplaćujemo plate sa kosovskim dodatkom i nastavićemo i ne kukamo zbog toga", dodao je Vučić.

Protestovali protiv svojih odluka,je l' to Monti pajton...?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su prošle nedelje protest zbog istraživanja i eksploatacije jadarita kod Loznice organizovali upravo oni koji su te odluke i doneli i zapitao da li je to možda Monti Pajton u pitanju ili su stvarno zaboravili da su oni doneli te odluke.

Ističe da je reč o licemerju i dvostrukim aršinima.

"Prošle nedelje su ljudi koji su direktno učestvovali u potpisivanju ugovora o istraživanju i eksploataciji jadarita na Zapadu Srbije protestovali protiv svojih odluka. Izveli narod, iako mi tu nemamo nijednu našu odluku", naglasio je Vučić.

Dodao je da su protestovali protiv ove vlasti koja nema veze sa tim i zapitao šaljivo da li je to možda Monti Pajton, Zona sumraka ili Treće oko.

"Zamislite da posle pet godina ja protestujem protiv Beograda na vodi, pa u ludnicu bi me smestili", kaže Vučić.

Dodaje da je jedino možda Ivica Dačić bio u svim vladama, iako će Dačić da kaže da nije bio od 2000. do 2002. godine.

"Bio sam i video da to nije dobro", dobacio je, na to, Dačić i nasmejao sve, uključujući Vučića.

Na to se Vučić nasmejao dodajući da Dačić ima šarma i da uvek uspe da ga nasmeje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vučić: Đavo se uvek krije u detaljima VIDEO

Izvor: B92, 02.Nov.2020

Beograd -- Vlada Srbije održala je posebnu, tematsku sednicu posvećenu Kosovu i Metohiji i BDP-u- Njoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić...Prema njegovim rečima, tri su važne teme - prva Kosovo, druga BDP i treća koronavirus..."Obavestio sam Vladu o toku dijaloga", rekao je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.