Oskrnavljeni spomenici na pravoslavnom groblju u Lipljanu

Izvor: RTS, 15.Dec.2018, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oskrnavljeni spomenici na pravoslavnom groblju u Lipljanu

Na pravoslavnom groblju u Lipljanu porušene su nadgrobne ploče, a na kapeli groblja ispisani grafiti "UČK". Počinioci za sada nisu otkriveni. Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila rušenje srpskih nadgrobnih spomenika.
Stanovnici Lipljana jutros su na pravoslavnom groblju u tom gradu zatekli porušene i oskrnavljene spomenike, javlja Radio-televizija Gračanica.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Na nekim spomenicima porušene su nadgrobne ploče. Kosovska policija izašla je na lice mesta i izvršila uvid. Počinioci za sada nisu otkriveni.
Na kapeli ovog groblja ispisani su grafiti "UČK".
U toku prethodne noći u ovom gradu, u kome živi mešovito stanovništvo, do kasnih sati čuli su se pucnji, petarde i vatrometi, piše RTG.

Srbi koji žive u Lipljanu još jednom su uznemireni, s obzirom na to da su provokacije od strane Albanaca veoma česte, a nedavno je na osnovnoj školi koju pohađaju srpska deca osvanuo grafit "UČK".
Kancelarija za KiM: Srbi ni mrtvi nemaju mira
Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila rušenje srpskih nadgrobnih spomenika u Lipljanu, ocenivši da je to prava slika kosovsko-metohijske realnosti, u kojoj Srbi, čak ni mrtvi, ne mogu da imaju mira.
"Ta rušilačka, vandalska akcija proistekla je iz kancerogenog šovinizma, godinama podsticanog i negovanog politikom mržnje albanske političke elite i ćutnjom i nečinjenjem međunarodnih institucija na terenu", kaže se u saopštenju Kancelarije.
Posebno se ističe da su međunarodni "sponzori samoproglašene kosovske nezavisnosti saučesnici u svemu što se Srbima događa, jer oni su tolerisali i odnegovali društvenu klimu u kojoj je rušenje nadgrobnih spomenika samo beznačajan incident".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NOVI ATAK ALBANACA NA PREOSTALE SRBE U LIPLjANU: Porušeni spomenici na pravoslavnom groblju

Izvor: Večernje novosti, 15.Dec.2018

Srpski stanovnici Lipljana jutros su na pravoslavnom groblju u ovom gradu zatekli porušene i oskrnavljene spomenike. Na nekim spomenicima porušene su nadgrobne ploče Srpsko pravoslavno groblje u Lipljanu, nekada većinski srpskoj sredini, u subotu ujutru našlo se na meti vandala...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.