Porodice ubijenih srpskih žetelaca kod Lipljana: Danas smo ih ponovo sahranili (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 19.Maj.2017, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodice ubijenih srpskih žetelaca kod Lipljana: Danas smo ih ponovo sahranili (FOTO)

Ponovo smo ih danas sahranili, za ceo svet ovo je bruka i sramota, ovako su neki od članova porodica ubijenih Srba prokomentarisali odluku Specijalnog tužilaštva u Prištini da obustavi istragu protiv svih osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom kod Lipljana 23. jula 1999. godine.

Slavica Popović rekla je novinarima da je niko nije obavestio o odluci Specijalnog kosovskog tužilaštva i da je na vestima saznala informaciju da je obustavljena istraga protiv osumnjičenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << za ubistvo Srba.

- Sada sam doživela opet još jednu sahranu. Ne znam za ostale porodice, ali ja se tako osećam. Ja još nisam svojoj majci javila šta se dešava. Kako će da reaguje - sin (17) masakriran, muž i dva devera - rekla je Popovićeva kojoj su u Starom Grackom 1999. godine ubijeni brat, otac i stric.

- Ne znam kako su mogli da donesu takvu odluku bez porodice. Trebali su da nas pozovu i rešimo ovaj problem. A ne ovako da rade, stvarno ne znam šta se ovo dešava, ovo je za ceo svet bruka i sramota - rekla je ona.

Foto: Telegraf

Upitana da kaže da li su je do sada obaveštavali o toku istrage, Popovićeva je odrično odgovorila.

- Ne. Do 2008. godine jeste svakih šest meseci, išla sam kao na ispitivanje međutim oni su mene ispitivali da li sam čula ko ih je ubio. Oni sve znaju i sve imaju na listi, samo da pokrenu istragu i da ih uhapse. Šta je ovo ne znam, gde će im duša da ovako urade porodicama, šta da rade i čemu da se nadaju prodice kidnapovanih i ostale porodice. Gde smo mi Srbi u tome, ima li pravde da se reši ovo, kao što se u normalnim zemljama rešavaju ovakvi zločini - kazala je Slavica Popović.

Medunarođni tužilac je nakon brojnih istražnih radnji 2007. godine pokrenuo istragu protiv osam osumnjicenih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova jedinice iz Lipljana, da su počinili masakar 14 srpskih civila, u poljima u selu Staro Gracko.

Foto: Telegraf

Posle više od devet godina nakon pokretanja istrage i proširenja istrage, postupak je u odnosu na sve osumnjičene obustavljen bez adekvatnog obrazloženja.

U Starom Grackom 23. jula 1999. godine ubijeno je iz neposredne blizine, na njivi, 14 Srba - Milovan Jovanović (1969), Jovica Živić (1970), Radovan Živić (1967), Andrija Odalović (1967), Slobodan Janićijević (1965), Mile Janićijević (1957), Novica Janičijević (1981), Momčilo Janićijević (1946), Stanimir Dekić (1955), Božidar Dekić (1947), Saša Cvejić (1973), Ljubiša Cvejić (1939), Nikola Stojanović (1936) i Miodrag Tepšić (1951).

(Telegraf.rs / Tanjug)


Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.