Porodice nestalih zatražile veći trud međunarodne zajednice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jun.2011, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodice nestalih zatražile veći trud međunarodne zajednice

KOSOVSKA MITROVICA -

Predstavnici Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba zatražili su danas od predstavnika međunarodne zajednice da uloži više truda i napora u rasvetljavanju sudbine nestalih sa Kosova i Metohije.

Polaganjem cveća na spomenik "Istine" u severnom delu Kosovske Mitrovice, porodice kidnapovanih i nestalih Srba obeležile su Dan nestalih osoba.

Na današnji dan, pre tačno 13 godina, u pokrajini su zabeležena prva masovna kidnapovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ljudi.

Koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji Milorad Trifunović izjavio je Tanjugu da je sudbina nestalih do danas nerasvetljena i da Udruženje nije zadovoljno radom međunarodne zajednice, naročito kada je reč o nestalim rudarima.

"Apsolutno smo nezadovoljni radom međunarodne zajednice, jer njeni predstavnici ništa i ne rade na rasvetljavanju sudbine nestalih. Čak imamo utisak da sprečavaju da se dođe do istine", rekao je on.

Trifunović je apelovao na predstavnike međunarodne zajednice da dozvole institucijama koje se bave rasvetljavanjem sudbine nestalih da rade svoj posao, u prvom redu Međunarodnoj komisiji za ekshumaciju i identifikaciju (ICMP).

Olga Ađančić iz Miloševa, čiji je sin Zoran pre 13 godina kidnapovan, i dalje se nada da je on živ i da su živi i drugi Srbi koji su kidnapovani i nestali 1998. i ’99. godine na Kosovu.

Uplakana ističe da ni dušmanima ne bi poželela život koji ona živi 13 godina, od dana kada ne zna ništa o svom sinu.

U Miloševu gde živi u teškim uslovima, ostalo je sedam srpskih porodica koje se nalaze u potpunom albanskom okruženju.

Olga ističe da im je veza sa srpskim sredinama, Gračanicom i Kosovskom Mitrovicom, UNHCR-ov autobus i da im je sloboda kretanja ograničena.

Na današnji dan 1998. godine kidnapovani su rudari kopa Belaćevac i masovno nestali ljudi u Orahovcu, Velikoj Hoči, Zočištu, Opteruši i Retimlju.

Prema evidenciji Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba, tog dana nestalo je oko sto ljudi, a među njima i devet rudara iz Vučitrna, Gojbulje, Miloševa, Kosova Polja i Prištine.

Prema informacijama kojima raspolaže Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji, ostaci nestalih rudara Belaćevca nalaze se u napuštenom rudniku kod Žilivoda.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević rekla je Tanjugu da u ispitivanju lokacije u selima Žilivode i Belaćevac učestvuju Euleksovi stručnjaci iz Odeljenja za sudsku medicinu u saradnji sa Kosovskim bezbednosnim snagama.

"Ovde se radi o nastavku radova koji su započeti u avgustu prošle godine i ispitivanje ove lokacije je veoma složeno u logističkom, tehničkom i administrativnom smislu. Planom je predviđeno da će operacija trajati četiri meseca, odnosno do kraja avgusta", kazala je Gudeljevićeva.

Od kada su se stručnjaci Euleksa pridružili Odeljenju za sudsku medicinu u decembru 2008. godine, ovo odeljenje je sprovelo više od 270 terenskih operacija i pronašlo ostatke više od 135 nestalih osoba.

Prema podacima Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji, 1.831 osoba se vodi kao nestala, od kojih je 541 srpske nacionalnosti.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.