Politika saznaje: Srbija pristaje da Kosovo igra prijateljske mečeve

Izvor: Politika, 28.Nov.2013, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politika saznaje: Srbija pristaje da Kosovo igra prijateljske mečeve

FSS će na Fifinom kongresu naredne nedelje u Brazilu dati takvu saglasnost, pod uslovom da tim Kosova igra bez državnih simbola

Fudbalski savez Srbije (FSS) neće imati ništa protiv da reprezentacija Kosova igra prijateljske mečeve pod uslovom da igra bez ikakvih državnih simbola. To je stav koji će predsednik FSS-a Tomislav Karadžić izneti naredne nedelje na Kongresu Svetske fudbalske federacije (FIFA) u Brazilu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Kako „Politika” saznaje, to je delom rezultat i konsultacija FSS sa predstavnicima Vlade Srbije uoči fudbalskog samita 5. decembra u brazilskom gradu Salvadoru (država Baija). Pre mesec dana, u sedištu Fife u Cirihu, njen predsednik Jozef Blater je primio fudbalske delegacije Srbije i Kosova. Tada je Tomislav Karadžić bio zadovoljniji od predsednika Fudbalskog saveza Kosova Fadilja Vokrija, nekadašnjeg centarfora Partizana, jer je Fifa odbila zahtev Kosova da njegova reprezentacija igra zvanične utakmice.

– Sastanak u Cirihu bio je uobičajen, predstavnici kosovskog saveza i dalje traže da igraju zvanične mečeve, sa himnom i nacionalnim obeležjima, da se uključe u kvalifikacije, ali to nije prihvaćeno. I to neće biti izvodljivo sve dok ne budu članovi Ujedinjenih nacija. Pravilnik je tu jasan i mi ćemo nastaviti da se ponašamo u skladu sa njim – kazao je Karadžić po završetku sastanka sa Blaterom koji se početkom leta, u Beogradu, sreo i sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem da bi mu predočio da je Fifa zainteresovana da se fudbal razvija na Kosovu.

Za sada, Kosovo ima dozvolu da samo njegove mlađe kategorije i ženske selekcije igraju prijateljske susrete sa državama koje su ga priznale. Naredne nedelje u Brazilu, u kojem će se održati i žreb za Svetsko prvenstvo 2014, i muški seniorski tim Kosova bi trebalo da dobije zeleno svetlo, ali svakako ne i za zvanične utakmice. To znači da bi do susreta između Hrvatske i Kosova u Prištini, koji je najavio predsednik Fudbalskog saveza Hrvatske Davor Šuker, moglo da dođe u prvom slobodnom terminu Fife, a to je krajem zime.

U Fifu je još ranije isti zahtev stigao i iz Banjaluke, ali seniorskoj reprezentaciji Republike Srpske i dalje nije dozvoljeno da se sretne sa državnim timom Srbije. Republika Srpska je na čekanju, iako se Fudbalski savez Bosne i Hercegovine zvanično izjasnio da nema ništa protiv da reprezentacija Republike Srpske igra prijateljske mečeve.

A. M.

----------------------------------------------

Vokri: Reprezentacija Kosova će rado igrati prijateljske mečeve

Fadilj Vokri, predsednik Fudbalskog saveza Kosova u razgovoru za „Politiku” poručio je da će reprezentacija Kosova rado igrati prijateljske mečeve i prihvatiti ponude za ovakve utakmice, ali da je najvažnije da se ova selekcija pojavi i u kvalifikacijama za međunarodna prvenstva.

– Uefin statut je tu jasan da je neophodno da budemo članica Ujedinjenih nacija, dok je po Fifinim pravilima potrebno da budemo međunarodno priznati. S obzirom na to koliko nas je država priznalo Fifa bi mogla da nas primi kao člana, ali je sugestija ove federacije da pre pristupanja u njene redove dve godine budemo članovi Uefe, što otežava ceo proces. Od Fife smo tražili da nam pre prijema barem odobri transfer igrača iz naših klubova na internacionalnoj sceni, što nam je i odobreno bez obzira na to što ni naši timovi ne učestvuju u međunarodnim takmičenjima. Nama je neophodno da fudbaleri i pre prijema Kosova u ove organizacije dobiju šansu da zaigraju i u drugim ligama – ističe Vokri.

Nekadašnji fudbaler Partizana kojeg smo pre razgovora u prostorijama FSK zatekli u jednom od restorana u Gračanici dodaje da je selekcijama Kosova čiji su igrači mlađi od 21 godine nuđeno da nastupe na međunarodnoj sceni, ali da bez „A” reprezentacije to nema svrhu.

Vokri kaže i da bi mu bila čast da Kosovo odigra prijateljsku utakmicu sa Hrvatskom, što je nedavno u medijima pominjao predsednik fudbalskog saveza ove zemlje Davor Šuker.

– Oni su 1998. bili treći na svetu i imaju ozbiljan tim. Kada je reč o selekcijama sa prostora nekadašnje SFRJ na Kosovu je veliku radost doneo plasman Bosne i Hercegovine na predstojeće svetsko prvenstvo – navodi Fadilj Vokri.

objavljeno: 29.11.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Politika saznaje: Srbija pristaje da Kosovo igra prijateljske mečeve

Izvor: Sportski Žurnal, 29.Nov.2013, 03:21

FSS će na kongresu FIFA naredne nedelje u Brazilu dati takvu saglasnost, pod uslovom da tim Kosova igra bez državnih simbola. Fudbalski savez Srbije (FSS) neće imati ništa protiv da reprezentacija Kosova igra prijateljske mečeve pod uslovom da igra bez ikakvih državnih simbola.. (Foto N. Negovanović). To...

Nastavak na Sportski Žurnal...

POLITIKA: Srbija pristaje da Kosovo igra prijateljske mečeve!

Izvor: Telegraf.rs, 29.Nov.2013

To je stav koji će predsednik FSS Tomislav Karadžić izneti na Kongresu FIFA naredne nedelje u Brazilu, a koji je delom rezultat konsultacija FSS sa predstavnicima Vlade Srbije

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.