Policija čuva Srbe na groblju u K. Mitrovici

Izvor: Mondo, 30.Maj.2015, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija čuva Srbe na groblju u K. Mitrovici

Nekoliko stotina Srba danas je na Zadušnice, uz pratnju Kosovske policije, posetilo groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Srbi su do groblja, koje je oskrnavljeno minulih godina, stigli uz policijsku pratnju u autobusima, ali i privatnim vozilima.

Incidenata nije bilo.

Tek poneki čitav spomenik, grobovi oskrnavljeni, biste odnete - to je slika koja je i ove godine dočekala one koji su došli >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da upale sveće za pokoj duša preminulih rođaka i prijatelja.

Srbi su ovoga puta na groblju u južnom delu Mitrovice zatekli i radnike koji rade na obnovi tamošnje kapele koja je bila oskrnavljena.

Protojerej stavrofor Milija Arsović rekao je Tanjugu da je obnovu ove kapele finansirala turska ambasada na Kosovu i da se radi o projektu međunarodne organizacije IOM.

Groblje u južnom delu Mitrovice do pre nekoliko dana je bilo zaraslo u travu i korov pa se nadgrobni spomenici koji su mahom porušeni uopšte nisu ni videli.

"Na inicijativu gospođe Adrijane Hodžić koja je stupila u kontakt sa opštinskim struktirama u južnoim delu Mitrovice groblje je očišćeno pre dva dana", rekao je Arsović.

On je naglasio da su Srbi i ove godine izašli na ovo groblje i "područje koje je za njih zabranjeno".

"Naša je obaveza da se pomolimo Bogu za pokoj duša svih onih koji su sahranjeni ovde", dodao je protojerej stavrofor Arsović.

Na groblju u južnom delu Kosovske Mitrovice više od 70 odsto nadgrobnih spomenika je nakon završetka sukoba 1999. godine porušeno, ili oskrnavljeno pa su se i na ove zadušnice mogli videti ljudi koji pridižu porušene spomenike i tragaju sa grobovima premiunulih.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.