Uhapšena četvorica Srba na Severu Kosova

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Nov.2018, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšena četvorica Srba na Severu Kosova

Specijalne jedinice ROSU uhapsile su jutros četiri osobe na Severu Kosova, po nalogu suda koji vodi istragu za ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića. U toku su protesti u srpskim sredinama na Kosovu. Kfor navodi da je situacija stabilna i pod kontorlom", kao i da će nastaviti nadgledanje.

Portparol Policije Kosova Baki Keljani je za agenciju Beta izjavio da je izvršen pretres na četiri lokacije i da su privedene četiri osobe, trojica vezana za slučaj >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << istrage o ubistvu Ivanovića i jedan zbog ometanja službenih lica.

"U konsultaciji sa nadležnim tužiocem prema pritvorenima se nastavlja dalji zakonski postupak", kazao je Keljani.

Najavio je da će šire informacije dati posle kompletiranja slučaja.

Kfor će nastaviti da nadgleda situaciju na terenu

Komandant Kfora danas je zbog političke osetljivost trenutka pozvao sve strane na Kosovu da na miran i odgovoran način reaguju na sporove bez primene sile i nasilja i saopštio da će Kfor nastaviti da nadgleda situaciju i zadržati prisustvo na terenu u nadi da neće biti potreba da interveniše.

Kfor potvrđuje da je to što se dogodilo bila policijska operacija i da nije bilo razmeštanja Kosovskih bezbednosnih snaga niti bilo kojih drugih vojnih snaga na Severu Kosova. Dodaje se da nije bilo nikakvih nezakonitih operacija, niti pretnji po sigurnost i bezbednost građana.

Situacija na terenu je "stabilna i pod kontorlom" iako je Kfor "svestan da je došlo do rasta napetosti na političkom nivou zbog nekih međunarodnih i ekonomskih dešavanja", navodi se u saopštenju.

Protesti u srpskim sredinama na Kosovu protiču mirno, oglasila se zvona u hramovima

U više srpskih sredina na Kosovu u podne su počeli jednočasovni protesti zbog povećanja carina za 100 odsto na robu iz centralne Srbije, ali i hapšenja četvorice Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Protesti se održavaju u Rudaru, kod krsta u opštini Zvečan, na prelazu Jarinje u opštini Leposavić, na prelazu Brnjak i u Zupču u opštini Zubin Potok i za sada protiču u miru, bez incidenata.

Najviše je građana na protestu u Rudaru, koji uz zastave Srbije nose i parole na kojima pozivaju međunarodnu zajednicu da reaguje. Na nekim od njih piše "EU otvori oči", "Ne izgladnjujete našu decu", "Nećemo u geta"...

Vučić: Više nema razloga za poverenje u Misiju Kfor.

U Predsedništvu Srbije je jutros održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima vladine kancelarije za KiM, vojske, policije i bezbednosnih službi.

U 10 sati Vučić se sastao sa ambasadorom Kine u Srbiji Li Mančangom, a u 11 sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom.

Vučić je nakon stastanka sa Čepurinon ocenio da je akcija specijalne jedinice kosovske policije do sada najsnažniji pokušaj ugrožavanja opstanka Srba na Kosovu i Metohiji i da više nema razloga za poverenje u Misiju Kfor.

Predsednik Srbije sastaće se večeras s članovima Vlade Srbije u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika u 19 časova, saopštilo je Predsedništvo.

Krizni štab u severnoj Mitrovici zatražio puštanje na slobodu uhapšenih

Krizni štab četiri opštine sa severa Kosova održao je danas sastanak u severnoj Mitrovici na kojem je zatraženo puštanje na slobodu uhapšenih gradjana ili da se za akciju specijalne jedinice ROSU ponude validni dokazi.

Kako je navedeno u zaključcima Kriznog štaba koji je zasedao u "manjem sastavu", zatraženo je da se odmah ukinu takse na srpske proizvode i upozoreno da će se zbog takvih mera Srbi iseliti sa tih prostora.

Od Kfora i medjunarodnih institucija na Kosovu traži se da obezbede i garantuju mir i stabilnost.

Portparol Kfora: Znali smo za akciju ROSU, u pitanju privođenje zbog ubistva Olivera Ivanovića

Portparol Kfora Vićenco Graso izjavio je danas da je ta služba znala da će jedinice ROSU ući danas na sever Kosovske Mitrovice i da je razlog hapšenja četiri osobe "privođenje pravdi" u vezi sa slučajem ubistva Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

"Pripadnici Kosovske policije su uhapsili neke osobe u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića", rekao je Graso za televiziju Prva.

On je kazao da ne zna gde se sada nalaze uhapšene osobe, ali da je siguran da će biti privedeni pravdi.

"Mi smo znali da je to policijska operacija. Ja mogu da potrvdim da juče nije bilo trupa ni planirane akcije, a juče nije bilo naloga suda za hapšenje", rekao je on.

Simić: Hapšenja nemaju veze sa ubistvom Ivanovića, u pitanju pokušaj zastrašivanja građana

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je jutros da su pripadnici jedinice Rosu uhapsili troje Srba u severnoj Kosovskoj Mitrovici, pod sumnjom da su povezani sa ubistvom lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića što je, prema njegovim rečima, brutalna laž.

"To je brutalna laž jer pokušavaju da zamaskiraju zatrašivanje građana", kazao je Simić za RTS i dodao da je među uhapšenima i jedan policijac.

"Svi su uhapšeni po istom scenariju, uz upotrebu sile, pretnje i zastrašivanje", rekao je Simić.

Simić je kazao da će se održati sednica kriznog štaba u tom gradu i pozvao građane na uzdržanost.

U severnoj Mitrovici okupilo se više građana koji protestuju zbog hapšenja Srba u tom gradu, a u nekoliko navrata čule su se sirene za uzbunu.

Vlada Kosova: Akcija povezana sa istragom ubistva Olivera Ivanovića

Vlada Kosova saopštila je danas da je akcija policije u severnom delu Kosovske Mitrovice povezana sa istragom ubistva lidera SDP Olivera Ivanovića i nije uporena ni protiv jedne zajednice.

U saopštenju se navodi da je policija postupala po nalogu nadležnog suda, a na zahtev Specijalnog tužilaštva, u vezi sa istragom ubistva Ivanovića.

Današnja akcija ni na koji način ne može biti povezana za političkim kretanjima i odnosima. Pozivamo sve građane, političke subjekte i predsednike opština, posebno one na severu, da doprinose održavanju i unapređenju javnog reda u službi mira i stabilnosti. Veoma je značajno da niko ne padne pod uticaj raznih dezinformacija jer je očuvanje reda i poštovanje zakona u interesu svih na Kosovu", navodi se u saopštenju kosovske Vlade.

Hitan sastanak u Predsedništvu Srbije zbog akcije ROSU,  u toku sednica Vlade

U Predsedništvu Srbije je u 8 časova počeo hitan sastanak na poziv predsednika Aleksandra Vučića zbog jutrašnje akcije specijalnih jedinica ROSU u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Sastanku prisustvuju direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba VS Milan Mojsilović.

U Vladi je u toku redovna sednica, kako je rečeno agenciji Beta, ta sednica je zakazana još juče.

Sirene i pucnjava u severnoj Kosovskoj Mitrovici

U severnom delu Kosovske Mitrovice nešto pre 6 sati jutros oglasile su se sirene za vadušnu uzbunu, a čuli su se i pucnji iz vatrenog oružja.

Situacija u gradu je napeta, građani su uznemireni i uplašeni, javlja reporter Bete.

Kako su za agenciju Beta kazali očevici, sve se događalo u blizini zgrade zvane Grej, a meta je bio potpredsednik Srpske liste Milan Radojičić koga su namervali da uhapse pripadnici specijalnih jedinica KPS-a ROSU.

U akciji jedinica ROSU ispaljeni su rafali iz automatskog oružja, a uhapšeni su jedan policajac i dvoje građana.

Građani su se okupili u centru grada a sa njima su predstavnici lokalnih samouprava i čelnici Srpske liste.

Predsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je jutros da su pripadnici jedinice Rosu uhapsili troje Srba u severnoj Kosovskoj Mitrovici, pod sumnjom da su povezani sa ubistvom lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića što je, prema njegovim rečima, brutalna laž.

"To je brutalna laž jer pokušavaju da zamaskiraju zatrašivanje građana", kazao je Simić za RTS i dodao da je među uhapšenima i jedan policijac.

"Svi su uhapšeni po istom scenariju, uz upotrebu sile, pretnje i zastrašivanje", rekao je Simić.

Kako je RTS javio, akcije specijalnih jedinica ROSU počela je oko 4.00 jutros, a uhapšen je policajac Dragiša Marković

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.