Pokret Otadžbina: Razgraničenje - drugo ime za stvaranje Velike Albanije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Avg.2018, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokret Otadžbina: Razgraničenje - drugo ime za stvaranje Velike Albanije

Etničko razgraničenje koje protežira predsednik Srbije između Srba i Albanaca samo je drugo ime za stvaranje Velike Albanije, ocenio je danas Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije "Otadžbina" i optužio vlast u Srbiji da "provocira tihu 'Oluju' Srba" sa Kosova.

U saopštenju pokret "Otadžbina" navodi da je tokom 1999. i 2000. godine na Kosovu više od 700 naselja ostalo bez Srba, uz ocenu da "tako žestoko etničko čišćenje Srbi nisu doživeli ni u vreme seobe pod Čarnojevićem".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Umesto da odlazak 200.000 Srba bude ključni argument u pregovorima između Beograda i Prištine, Aleksandar Vučić je to prihvatio kao sasvim regularnu činjenicu. Po njemu je etničko čišćenje Srba sasvim dozvoljeno ako Albanci žele da osvoje teritoriju i na njoj formiraju svoju državu", ocenjuje pokret "Otadžibina".

Predsedniku Srbije ovaj pokret zamera što "za šest godina svoje vladavine nikada nije spomenuo povratak 200.000 prognanih Srba" i podseća da njegove konstatacije kako "u Štimlju nema Srba i da niko ne želi da ide da živi u Štimlju", uz napomenu da prenebregava činjenicu da je do 1999. godine u Štimlju "bilo više od 200 srpskih kuća".

Uz ocenu da je "etničko razgraničenje" samo "drugo ime za stvaranje Velike Albanije", pokret "Otadžbina" tvrdi kako su najveće prepreke za stvaranje tzv. Velike Albanije Rezolucija 1244 i Ustav Republike Srbije.

"Predsednik Srbije se pokazuje kao najveći albanski lobista jer Rezoluciju 1244 osporava, a sopstveni Ustav, na koji je položio zakletvu, gazi", navodi u saopštenju Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije "Otadžibina".

Pokret upozorava kako je posle objavljivanja namere o etničkom razgraničenju sa Albancima "u srpskim krajevima južno od reke Ibar zavladalo prosto beznađe" i da se "skoro

80.000 Srba sprema da napusti vekovna ognjišta".

"Vlast provocira Oluju Srba, onu tihu, ali zato efikasnu jer niko od Srba ne želi da živi u Velikoj Albaniji. U istoriji Srbi su u seobama odlazili sa Kosova zbog Turaka, Nemaca, terorista OVK. Danas je ova seoba Srba u režiji predsednika Srbije. Ova seoba Srba biće i poslednja jer više neće imati ko da ode", ocenio je Pokret "Otadžbina".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.