Podrška ključna u borbi za zaštitu srpskih interesa na Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2020, 13:40

Podrška ključna u borbi za zaštitu srpskih interesa na Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković zahvalio je danas ambasadoru Indije u Srbiji Subratu Batačardžiju na doslednoj podršci koju Indija pruža suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, istakavši da je ta podrška od ključne važnosti u borbi za zaštitu srpskih državnih i nacionalnih interesa na KiM.

Petković je na sastanku sagovornika informisao o toku dijaloga Beograda i Prištine, naglasivši da naša strana ostaje dosledno opredeljena za mirno i političko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rešavanje otvorenih pitanja, saopštila je Kancelarije za KiM.

Podsetivši da Priština sedam i po godina izbegava da u delo sprovede ključni element Prvog briselskog sporazuma i omogući formiranje Zajednice srpskih opština, Petković je objasnio da se bez punog sprovođenja dogovorenog, u dijalogu ne može postići bilo kakav suštinski napredak.

Petković je istakao da je za stabilnost regiona i ekonomski napredak Srbije veoma važno da dijalog postoji, ali da je očigledno da Priština nije naročito zainteresovana da on zaista i urodi plodom.

On je izrazio očekivanje da će Srbija i Indija nastaviti da sarađuju u okviru Ujedinjenih nacija na zaštiti međunarodnog prava i promovisanju multilateralizma, kao i na zaštiti uloge UNMIK-a, kao najobjektivnijeg međunarodnog činioca na KiM, čiji su izveštaji nezamenjivo svedočanstvo o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini.

Zimnica i namirnice za 16 povratničkih porodica

Kosovsko Ministarstvo za zajednice i povratak uručilo je 1.568 kilograma zimnice i osnovnih životnih namernica za 16 ugroženih povratničkih porodica.

Pomoć su primili povratnici i interno raseljeni u izolovanim sredinama, starije osobe, mnogočlane porodice, nezaposleni i socijalno ugroženi iz Kosova Polja, Obilića, Gračanice, Kline, Novog Brda i Raniluga, saopštilo je Ministarstvo.

Navodi se da se u vreme pandemije korona virusa kojoj se ne nazire kraj, mnogi povratnici i interno raseljeni suočavaju sa egzistencijalnim problemima.

Ova pomoć je stigla i do osam mnogočlanih romskih povratničkih porodica koje su na ivici egzistencije.

Oni kažu da je sezonskih poslova sve manje i da zato ova pomoć za njih život znači i podsećaju da je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić pomogao i oko plaćanja zaostalih kirija i tako sprečio njihovo isterivanje na ulicu.

Ministarstvo za zajednice i povratak je od početka godine samostalno i sa svojim partnerima podelilo oko 900 prehrambenih i higijenskih paketa pomoći od čega je direktnu korist imalo više od 3.500 članova porodica povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica na Kosovu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.