Počelo čišćenje svih protivnika dijaloga: Hapšenje Haradinaja prva faza TRAMPOVOG PLANA ZA KOSOVO

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jul.2019, 06:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo čišćenje svih protivnika dijaloga: Hapšenje Haradinaja prva faza TRAMPOVOG PLANA ZA KOSOVO

Šef Bele kuće traži prozapadno orijentisane lidere u Prištini kako bi stvorio prostor za dogovor o podeli kao rešenju za Kosovo

Donald Tramp i njegova administracija kreirali su plan kako bi stvorili uslove da se reši situacija oko Kosova i postigne dogovor Srba i Albanaca. Prvi korak, kako navode diplomatski izvori, već je napravljen pozivom Ramušu Haradinaju da se pojavi u Hagu zbog zločina terorističkog OVK počinjenih prema Srbima.

Istovremeno, iz >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << američke ambasade poručuju da samo kompromis između Beograda i Prištine može doneti trajan mir u regionu.  Na pitanje da li samit koji će u septembru u Parizu organizovati Emanuel Makron može da pomeri stvari sa mrtve tačke i pokrene dijalog, iz američke ambasade odgovaraju:

- Snažno podržavamo povratak dijalogu između Beograda i Prištine, koji se vodi pod okriljem EU. Trajan dogovor postignut kompromisom je neophodan kako bi ovaj region konačno dobio prosperitet i mir koji zaslužuje - rekli su iz ambasade.

Diplomatski izvori dodaju i da je Vašington uključen u razgovore koji vode u okviru Evropske unije, kao i da velika očekivanja imaju od samita koji će se u septembru u organizaciji Emanuela Makrona i Angele Merkel održati u Parizu.  Upućeni u dešavanja u vezi sa ulogom Trampa u dijalogu navode da je Vašington trajno precrtao Ramuša Haradinaja.

- Bivši premijer takozvane države Kosovo bio je glavna prepreka i kočnica razgovorima između Beograda i Prištine. Haradinaj se mesecima pravio gluv na mnogobrojne pozive i zahteve Vašingtona da ukine sulude takse, koje je uveo na srpske proizvode. Svima je bilo jasno da Amerika neće dozvoliti da se s njom poigrava niko, pa ni Haradinaj. Detektovali su ga kao glavni problem i shodno tome aktivirali plan za uklanjanje prepreke - objašnjavaju sagovornici iz diplomatskih krugova.

Izvori preciziraju da Trampova administracija ovim stavlja tačku na Haradinajev slučaj:

- Odlazak u Hag ne znači da će automatski biti osuđen i prebačen u zatvor. Na njemu je da odluči da li će biti junak koji će ostatak života provesti u zatvoru - navode izvori.

U svakom slučaju, navode sagovornici, Vašington planira nastavak akcija koje će biti realizovane u narednih mesec ili dva.

- Težište se prebacuje na politički teren kako bi se u Prištini afirmisali prozapadno orijentisani političari koji su spremni da sednu za sto i nastave dijalog sa Beogradom. Tu je Vašington na istim pozicijama na kojima je Beograd, ali na kojima su i Pariz i Minhen, Brisel, Moskva...Prvo moraju da padnu takse, pa onda sledi nastavak razgovora sve dok se ne postigne kompromis - objašnjavaju sagovornici.

Kada je reč o konačnom rešenju, izvori podsećaju da zvanični Vašington podržava predlog Beograda o podeli Kosova.

- Tramp hoće da tu priču završi pre njihovih izbora i da to bude njegov uspeh. Bela kuća podržava ideju o razgraničenju, to su i javno govorili američki zvaničnici. S druge strane, stare strukture u Stejt departmentu to opstruiraju na isti način na koji su Haradinaju davali vetar u leđa da istraje u nameri da ne ukine takse - navode izvori.

Prema rečima Ivice Dačića, vidna je promena u stavu američke administracije:

- Bela kuća i Tramp sada se trude da nađu rešenje, dok su ranije smatrali da je to rešena stvar - rekao je Dačić.

Ističući da je za Srbiju važno da ima dobre odnose sa velikim silama, Dačić je naglasio da sada imamo bolje odnose sa američkom administracijom nego ranije.

- Nekada su se staferi trećeg i četvrtog ranga bavili pitanjem Kosova, a danas se savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika trudi da dođe do trajnog rešenja - poručuje Dačić.

BONUS VIDEO: PROJEKAT "PAKLENI PRESRETAČ" Upoznajte MiG 41, NAJBRŽI VOJNI AVION na svetu (VIDEO)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

HAPŠENJE HARADINAJA PRVA FAZA TRAMPOVOG PLANA: Ameri čiste sve protivnike dijaloga Beogrda i Prištine! Evo za koje rešenje za Kosovo se zalažu (VIDEO)

Izvor: Kurir, 24.Jul.2019

Američki predsednik Donald Tramp i njegova administracija kreirali su plan kako bi stvorili uslove da se reši situacija oko Kosova i postigne dogovor Srba i Albanaca. Prvi korak je već napravljen pozivom Ramušu Haradinaju da se pojavi u Hagu zbog zločina terorističkog OVK počinjenih prema Srbima.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.