Zajednička sednica, vijore se kosovske i albanske zastave

Izvor: B92, 26.Nov.2018, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajednička sednica, vijore se kosovske i albanske zastave

Peć -- U Peći počela peta zajednička sednica kosovske vlade i Vlade Albanije.

Na samom početku albanski premijer Edi Rama izjavio je da je razočaran pristupom Evropske unije prema kosovskoj nezavisnosti i slobodnom kretanju gradjana.

Istovremeno sa početkom sednice, ispred hotela u Peći, u kojem se održava sednica, je protest porodica ubijenih Albanaca u Kumanovu, maja 2015.

Prištinski mediji izvestavaju da je Peć danas ukrašen zastavama Albanije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Kosova, koje su postavljene ovodom ove sednice, ali i predstojeg obeležavanja Dana albanske zastave, u sredu.

Najavljeno je da će nakon sednice biti potisano više sporazuma koji će se odnositi na uklanjanje carinskih barijera između Prištine i Tirane i ukidanje rominga, u okolnostima u kojima je vlada u Prišptini upravo prekršila CEFTA, sporazum o slobodnoj trgovini, povećavši duplo takse na robu iz Srbije.

Vlada Albanije ranije se izjasnila da j protiv odluke privremenih institucija u Prištini o povećanju poreza za 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Rama je na petoj zajedničoj sednici kosovske vlade i Vlade Albanije rekao da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključ regionalne stabilnosti.

"Za Albaniju, Kosovo je nezavisna, suverena, demokratska država, a normalizcija odnosa je od suštinske važnosti za regionalnu stbilnost, rekao je Rama, prenosi albanske tv Topčanel.

Šef albanske vlade dodao je da "međunarodno pravo ne poznaje polu-države i ne poznaje polu ljude", istakavši da je zbog toga, kako je rekao "razočaran pristupom EU pema nezavisnosti Kosova i slobodi lretanja građana ".

Ocenio je da je glasanje u Generalnoj skupstini Interpola bilo obeshrabrujuće i da je propuštena prilika da ta međunarodna policijska organizacija dobije još jednog partnera u regionu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.