Počast kosovskim junacima na Gazimestanu

Izvor: RTS, 28.Jun.2020, 19:46

Počast kosovskim junacima na Gazimestanu

Veliki broj vernika odao je počast kosovskim junacima kod spomenika na Gazimestanu. Dolazili su iz svih delova Kosova i Metohije, ali i iz centralne Srbije. Među njima i učesnici Vidovdanskog hodočašća, koji su pre četiri nedelje pešice krenuli iz Beograda.
Predsednik Udruženja Vidovdansko hodočašće Hadži Milan Ivanković kaže da je Gazimestan za njih u ovom trenutku centar sveta. "Ovde je vertikala kod Gospoda", ističe Ivanković.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Dušan Petrović, iz Babinog mosta smatra da je to u najmanju ruku sveto mesto za srpski narod.
Božidar Šarković iz Kline kaže da su tu na svom, na svojoj zemlji i našem Kosovu i Metohiji.
U Srpskoj pravoslavnoj crkvi kažu da je Vidovdan jedan od centralnih događaja istorije Srbije.
Arhimandrit Ilarion, zamenik episkopa Raško-prizrenskog, ističe da je sveti praznik Vidovdan od ogromnog značaja za povratak naroda svom pravom identitetu.
"Značajan je zbog tog refrena koji prati Vidovdansko predanje i Kosovski zavet, a to je opredeljenje za carstvo nebesko", dodaje Ilarion.
Istoričari ističu da je Vidovdan važan ne samo zbog Kosovskog boja, nego i mnogih drugih događaja, koji su odredili sudbinu srpske države.
Istoričar Aleksandar Gudžić navodi da je 28.juna 1878. godine na Berlinskom kongresu počela rasprava o Kneževini Srbiji, a na tom kongresu Srbija je dobila nezavisnost i teritorijalno proširenje.
Obeležavanje Vidovdana u Gračanici i na Gazimestanu obezbeđivale su jake snage kosovske policije, koje su nakon parastosa privele pa ubrzo pustile dvojicu mladića koji su nosili srpsku zastavu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.