Izvor: RTS, 26.Jun.2021, 09:30

Planinarima na Kosovu i Metohiji zabranjen vidovdanski uspon do Ljubotena

Kosovska policija zabranila je jutros grupi od nekoliko stotina planinara da se iz Štrpca popnu na planinski vrh Ljuboten, u akciji planiranoj povodom Vidovdana.
Predstavnik Planinarskog društva "Kopaonik" iz Leposavića Radoljub Knežević preneo je RTS-u da 120 planinara iz čitavog regiona čeka od noćas na odobrenje da krene u pohod ka Ljubotenu, ali da je policija blokirala sve prilaze Šar planini.

Policija je prema njegovim navodima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jutros vratila iz Uroševca dva autobusa sa planinarima koji su krenuli ka Štrpcu.
"Navodno imaju informaciju da se u planini spremaju grupe Albanaca koje bi nas provocirale", preneo je Knežević navode policijskih službenika.
Knežević kaže da im policija dozvoljava da se kreću jedino u krugu hotela "Narcis" na Brezovici.
Planinari čekaju i dalje da dobiju dozvolu kako bi danas i sutra proveli na planini.
Planirani iz čitave Srbije i regiona redovno svake godine povodom Vidovdana organizuju uspone na vrhove Šar planine, a ove godine trebalo je da izvedi 11. akciju po redu. Uz uspon, obilaze i verske i kulturne znamenitosti ovog dela Kosova i Metohije.
Kancelarija za KiM: Planinarima uskraćena sloboda kretanjaPovodom zabrane grupi planinara da iz Ski-centra Brezovica i Štrpca krenu na pešačku turu ka Ljubotenu, najvišem vrhu Šar planine oglasila se i Kancelarija za KiM.
"Jedna grupa planinara je intervencijom policije blokirana u Ski-centru Brezovica, dok je druga grupa zaustavljena u dva autobusa na putu ka Štrpcu. Ovakva vrsta ograničavanja slobode kretanja je najobičnija demonstracija sile i očigledna manifestacija šovinizma, jer planinarske ture na Šar planini su sasvim uobičajena stvar, osim kada su planinari srpske nacionalnosti", navodi Kancelarija.
Apeluju na predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji da odlučno reaguju u ovakvim situacijama.
"Jer incidenti, poput današnjeg, nanose nepopravljivu štetu pokušajima da se izgradi međunacionalno poverenje i napravi otklon od nastojanja Prištine da se međuetnički jaz u našoj južnoj pokrajini produb", navodi se u saopštenju Kancelarije.
Kancelarija apeluje na srpske planinare i građane Štrpca da budu mirni i da ne nasedaju na još jedan očigledan pokušaj provokacije od strane Prištine.
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković napisao je na Tviteru da je nedopustivo i sramotno što je kosovska policija maltretirala planinare na Brezovici.
"Na sportiste idu policijom?! Nedopustivo i sramotno maltretiranje planinara na Brezovici od strane kosovske policije! Prvo im je Vidovdanski uspon dozvoljen, a potom su bez ikakvog obrazloženja zaustavljueni!", napisao je Petković na Tviteru.
Jevtić: Sramotna i nedopustiva zabrana uspona planinarimaPotpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić ocenio je da je sramotna i nedopustiva jutrošnja zabrana uspona planinarima na Šar planini.
Jevtić je na Tviteru napisao da se Srbima na Kosovu i Metohiji iz dana u dan ukidaju prava od verskih do sportskih.

Istakao je da međunarodna zajednica m.a da reaguje na kršenje sloboda
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.