PKS: Odluka Kurtijeve vlade problem i za privrednike u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2020, 15:33

PKS: Odluka Kurtijeve vlade problem i za privrednike u EU

Odluka odlazeće prištinske vlade da uvede dodatne uslove za ulazak srpske robe na Kosovo i Metohiju, nije problem samo za Srbiju već i za brojne države unutar i van Evropske unije, upozorava savetnik predsednika Privredne komore Srbije Nenad Đurđević, navodeći da ni roba iz "trećih zemalja" ne može u Prištinu sa oznakama "Republika Kosovo" da prođe kroz Srbiju.

Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pokušava da buduću vladu od koje se očekuje da će nakon njenog formiranja nastaviti pregovore sa Beogradom,stavi u poziciju da je nazivaju "izdajničkom", kaže Đurđević za Tanjug.

Kolona kamiona čeka da pređe administrativni punkt kod Jarinja prema Kosovu i Metohiji, jer prištinske vlasti tri dana ne dozvoljavaju ulazak robe bez oznaka kosovske državnosti, odnosno, umesto u Briselu dogovorenih oznaka, Kosovo*, traže da piše "Republika Kosovo", što je za Beograd neprihvatljivo.

"Reč je o potpunoj obustavi robe prema Kosovu naših proizvođača s jedne strane, potpuna obustava tranzita robe koju Kosovo uvozi iz trećih zemalja, a prelazi preko naše teritorije, i znači praktično potpunu obustavu izvoza robe sa Kosova u Srbiju, koju su kosovski proizvođači već ugovorili", objašnjava Đurđević.

Prema njegovim rečima, takva odluka praktično znači potpuno zaustavljanje privrednog, odnosno trgovinskog života između Prištine i Beograda, a pod izgovorom "reciprociteta".

Podseća da je u okviru Briselskog dijaloga postignuti sporazum kojim je tačno utvrđen način kako se koriste formulari i dokumenta, šta na njima može i pod kojim uslovima da piše.

Odlazeća vlada u Prištini je znala da će njihova odluka izazvati velike probleme i praktično blokirati ekonomsku saradnju, ali cilj te odluke nije bila samo šteta na račun Beograda, već i da se buduća vlada u Prištini stavi u komplikovan položaj, ocenjuje Đurđević.

"Ovo je ustvari jedna kvazipatriotska odluka koja će sutra da koristi opoziciji, odnosno Samoopredeljenje, da novu vladu naziva izdajicama jer će verovatno ta nova vlada, bar sudeći po izjavama koje oni daju, da učini sve da odluke koje su donete a sprečavaju dijalog, budu ukinute i da se stvore preduslovi da se dve strane nađu za pregovaračkim stolom posle dužeg vremena".

U trenutnoj situaciji, upozorava Đurđević, svi gube, ali možda u najvećoj meri građani na Kosovu.

Đurđević veruje da će se po izglasavanju nove vlade u Prištini aktuelna odluka povući i da će se sve vratiti na režim koji je bio dogovoren ranije kroz Briselski dijalog.

"Ovo je politička odluka koja je usmerena na potpuno drugi cilj i nije ekonomski racionalna. Ali, sad ne govorimo o ekonomskoj racionalnosti nego o političkim planovima i koracima koji izazivaju da trpe i ljudi koji se bave poslom a i krajnji korisnici", kaže Đurđević.

Dodaje da je i za takse od 100 odsto na srpsku robu nedvosmisleno utvrđeno, kako u Beogradu tako i od strane istraživača na Kosovu, da su doprinele povećanju maloprodajnih cena u radnjama na KiM, da se povećala inflacija i trgovinski deficit Kosova...

"Ta politika se prelila na džepove građana Kosova. To ništa nije racionalno ali je očigledno racionalno u nekim političkim kalkulacijama", rekao je Đurđević i ponovio da veruje da će odluka Prištine vrlo brzo biti povučena i da će se steći preduslovi za nastavak dijaloga dve strane.

Petrović: Poslednje mere kosovske vlade su katastrofalne

Predsednik Udruženja privrednika sa severa Kosova Radoš Petrović izjavio je danas da su poslednje odluke prištinskih vlasti, kojima je ponovo zaustavljen uvoz robe iz centralne Srbije, katastrofalne.

On je za portal Kosovo Onlajn rekao da su odluke odlazeće vlade u Prištini o uvođenju novih mera reciprociteta za srpsku robu, dodatni udar na kosovsku privredu i potvrdio da od juče nijedan kamion sa srpskom robom nije ušao na Kosovo.

"Kompletan unos srpske robe je stao, znači vraćen je na nulu, srpska roba je počela da ulazi delom nakon ukidanja nekih taksi, već se pojavila srpska roba na teritoriji Kosova i Metohije, ali od juče su svi kamioni stali", rekao je Petrović.

Kako je rekao, nada se i da ima najava iz Prištine, da će štetne mere reciprociteta na robu iz Srbije biti ukinute, nakon smene vlade u Prištini.

"Imamo najavu predstavnika, koji će formirati novu vladu u Prištini, da će se te odluke odmah skloniti. Mi to željno iščekujemo, da počnemo normalno da radimo i da srpska roba normalno ulazi ovde", rekao je Petrović.

Kosovska vlada usvojila je 30. maja, 2020. niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na robi i pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".

Zbog tih mera odlazeće kosovske vlade na prelazu Jarinje, na krajnjem severu Kosova, stvorena je kilometarska kolona kamiona kojima je onemogućen ulazak na Kosovo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.