Petković: Svetinje SPC pripadaju Srbiji,vi ste porušili 135

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2022, 07:16

Petković: Svetinje SPC pripadaju Srbiji,vi ste porušili 135

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Odgovarajući ministru kulture privremenih prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".

"Tačno je Hajrulah Čeku da je vaše kulturno nasleđe kuća nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve i da su se UN i EU povukle iz njenog obnavljanja. Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji i imaju mnogo veze sa vama jer ste ih srušili više od 135, među kojima i one na UNESKO-voj listi", napisao je Petković.

Na tvrdnju Čekua da vlasti u Prištini imaju "jedan od najnaprednijih modela u svetu za zaštitu pravoslavnog kulturnog nasleđa", Petković je podsetio na skrnavljenje pravoslavnih verskih objekata u pokrajini.

"Najnapredniji model zaštite pravoslavne baštine"?! Po tome, Hram Hrista Spasitelja u Prištini je u grafitima, Samodreža je pretvorena u toalet i zabranili ste obnovu Arhangela. Da ne spominjem vraćanje zemljišta Visokim Dečanima", zaključio je Petković.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Crkvе na Kosovu i Mеtohiji pripadaju SPC

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2022

Srpska koalicija NADA koju činе DSS, POKS Vojislava Mihailovića i 25 udružеnja građana najoštrijе osuđujе izjavu ministra kulturе tzv. Kosova, Hajrulaha Čеkua da pravoslavnе crkvе na KiM prеdstavljaju kulturno blago Kosova i ocеnjujе da jе u pitanju najnoviji pokušaj otimanja srpskih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.