Izvor: RTS, 26.Jan.2021, 18:06

Petković: Ko je ohrabrio Haradinaja da preti "velikom Albanijom"

Najnovije pretnje Ramuša Haradinaja stvaranjem "velike Albanije" ukoliko takozvano Kosovo ne bude za tri godine primljeno u NATO, flagrantan su primer ucenjivačke politike političara iz Prištine, saopšteno je iz Vladine Kancelarije za KiM.
U saopštenju koje potpisuje direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ističe se da ono >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što još više zabrinjava jeste očigledno odsustvo jasne i nedvosmislene reakcije međunarodne zajednice i Evropske unije na ovakve opasne ideje o promeni granica i etničke strukture na Balkanu.

"Takve ideje direktna su pretnja po mir i stabilnost na ovim prostorima i ni u čemu ne doprinose procesu dijaloga", kaže Petković.
"Zbog toga se postavlja očigledno pitanje u čije ime Haradinaj tako otvoreno i javno preti stvaranjem 'velike Albanije'? Ko ga je osokolio i čije ćutanje je zapravo znak odobravanja?", naglašava Petković u saopštenju.
"Da li je ovde posredi opasan scenario po kome neki Srbiju žele da zaplaše stvaranjem 'velike Albanije', da bi nam se kao navodni kompromis potom ponudilo priznanje Kosova i Metohije?"
Prema Petkovićevim rečima, od takvog naučnofantastičnog scenarija nema ništa. "Da budem sasvim jasan – nikakvim pritiscima ne možete naterati Srbiju da prizna takozvano Kosovo. Mi želimo da kroz dijalog i kompromisno rešenje zajedno gradimo mir i budućnost na ovim prostorima, ali na ucene ne pristajemo", dodaje Petković.
Međutim, kako je ocenio, očigledno je da je Albancima sve dopušteno, pa čak i da ucenjuju stvaranjem "velike Albanije".
"Šta bi se dogodilo kada bi Srbija rekla da ćemo, ukoliko za tri godine ne uđemo u EU, razmisliti o nekim drugim koracima? Verujem da bi se sve moguće kritike ovoga sveta svalile na nas", smatra Petković.
A zaglušujuća je tišina kojom reaguju na pretnje iz Prištine, zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Petković: Ko je osokolio Haradinaja da preti stvaranjem „Velike Albanije“

Izvor: Danas, 26.Jan.2021

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da izjava lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, da će se Kosovo ujediniti sa Albanijom ako uskoro ne postane član saveza NATO, predstavlja "flagrantan primer ucenjivačke politike Prištine".

Nastavak na Danas...

Petković: Haradinaj otvoreno preti stvaranjem "velike Albanije"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2021

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da su najave lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja o mogućem referendumu o ujedinjenju Kosova sa Albanijom primer ucenjivačke politike iz Prištine i izrazio je zabrinutost što međunarodna zajednica nije reagovala na...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.