Izvor: RTS, 16.Apr.2021, 08:51

Petković: Jednokratna pomoć za Srbe na KiM biće isplaćena do kraja maja

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću privremene prištinske institucije ponovo su zabranile ulazak na KiM. Petkoviću je onemogućeno da u Zvečanu uruči ključeve novoizgrađenih stanova a u Gračanici je trebalo da poseti nedavno pretučenog mladića.
Ovoga puta iz Prištine je stiglo obaveštenje da se Petkoviću ne dozvoljava ulazak na KiM zbog pandemije iako je, kako kaže, i on i njegov tim i vakcinisan i revakcinisan.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Danas sam trebao da uručim ključeve 12 novih stanova a zatim u Gračanici da posetim mladića koji je pretučen pre dva dana od strane trojice Albanaca, samo zato što je išao svojom ulicom. Ne znam šta razmišlja Kurti i vlada prištine kada glavnom pregovaraču zabranjuje ulazak. Ovo je direktno kršenje svih sporazuma", rekao je za RTS Petar Petković.
Prema rečima Petkovića Prištini kada odgovara oni dozvole ulazak a kada im ne odgovara zabrane.
"Ovo ne doprinosi dijalogu već ga podriva a Priština pooštrava antisrpsku retoriku. Beograd se striktno drži svih sporazuma potpisanih u Briselu. Obavestili smo sve relevantne institucije, a na ovom primeru se vidi ko poštuje a ko krši procedure. Nemamo iskrenog sagovornika u Prištini, spremnog na razgovor", istakao je Petković.
Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju kaže da je cilj njegove posete bio između ostalog i da umirim srpski narod i da im kažem da ne nasedaju na provokacije.
"Nećemo da dozvolimo provokacije i dalje ćemo da čuvamo mir. Ja morim Prištinu da se ne igraju sa Srbima i da ne ohrabruju ekstremiste da napadaju naše crkve, našu kulturnu baštinu i ljude", naglasio je Petković.
Petković je za RTS rekao i da je usvojen zaključak vlade koji će omogućiti pomoć za sve Srbe na KiM. 
"Reč je o jednokratnoj pomoći od 200 evra za sve nezaposlene i po 100 evra za zaposlene, penzionere i decu. Nema prijavljivanja, svi će biti obavešteni i dobiće novac do kraja maja", objasnio je Petković.
Rebalansom budžeta Srbije za KiM je opredeljeno 4 milijarde dinara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.