Petković: Dečani čuvaju identitet Srba na Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2021, 14:49

Petković: Dečani čuvaju identitet Srba na Kosovu i Metohiji

Na veliki hrišćanski praznik Cveti, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković posetio je Visoke Dečane odakle je poručio da je bezbednost ovog manastira od neprocenljive važnosti u trenutku kada je on naveden kao jedan od najugroženijih na listi organizacije Evropa nostra.

"Ovaj manastir predstavlja ne samo materijalnu riznicu od neprocenljivog značaja već i duhovnu riznicu opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i identiteta i porekla srpskog naroda i naše >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kulture", rekao je Petković.

Iguman ovog manastira Sava Janjić, podsetio je da ova svetinja opstaje u specifičnim okolnostima i zahvalio se pripadnicima Kfora koji se već više od dve decenije brinu za njihovu bezbednost.

" Očekujemo da lokalne institucije izvrše odluku Ustavnog suda, a koja se odnosi na 24 hektara manastirske zemlje, ali i da se ispoštuje dogovor koji je postignut u vezi puta kroz zaštićenu zonu, zaobilaznicu za Crnu Goru", naveo je otac Sava.

Nakon posete manastiru Dečani, direktor Kancelarije za KiM obišao je opštinu Štrpce.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.