Pendarovski: Makedonija je priznala Kosovo, ali odnosi sa Srbijom su dobri

Izvor: Vesti-online.com, 07.Maj.2019, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pendarovski: Makedonija je priznala Kosovo, ali odnosi sa Srbijom su dobri

Novoizabrani predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski ocenio je da pozicija njegove zemlje prema Kosovu i Metohiji ne opterećuje odnose Makedonije i Srbije i naveo da se nada skorom susretu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Mi smo priznali nezavisnost Kosova, a tu odluku doneli smo u saglasnosti sa našim strateškim orijentacijama i, svakako, imajući u vidu i stav građana albanske zajednice, koja je druga po brojnosti u našoj državi - rekao je Pendarovski >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << za beogradsku "Politiku".

Pendarovski je ocenio da su odnosi sa Srbijom sada vrlo dobri i poručio da će učiniti sve da se odnosi dve države razvijaju u pozitivnom pravcu.

- Tu obavezno spada i bilateralni susret sa predsednikom Vučićem, kojem se nadam odmah po preuzimanju funkcije predsednika Severne Makedonije - rekao je Pendarovski.

On je objasnio da namerava da bude predsjednik svih građana Severne Makedonije i da kao takav mora da radi i na ostvarivanju strateških ciljeva države, a to su članstvo u NATO-u i EU, što, kako je naveo, podržava većina građana.

Pendarovski je istakao da je evroatlantska orijentacija vlastiti izbor građana. On je naveo da je u svom programu naglasio značaj saradnje s Rusijom i Kinom i istakao da da će učiniti sve da se ta saradnja dalje razvija.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Stevo Pendarovski: Pozicija Severne Makedonije prema Kosovu ne opterećuje odnose sa Srbijom

Izvor: Beta, 07.Maj.2019

Novoizabrani predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski poručio je danas da se nada sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem odmah nakon što preuzme funkciju.On je za list Politika, rekao da smatra da pozicija Severne Makedonije u odnosu na Kosovo "ne opterećuje bilateralne odnose...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.