Palmer: Sledeća kosovska vlada mora da bude spremna da suspenduje carine

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Sep.2019, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palmer: Sledeća kosovska vlada mora da bude spremna da suspenduje carine

Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je za Glas Amerike da sledeća kosovska vlada mora da bude spremna da suspenduje carine, koje su, kako je naveo, "prepreka za nastavak dijaloga" izmedju Beograda i Prištine.

Palmer je dodao da se SAD nadaju da bi Srbija na ukidanje carina odgovorila svojim inicijativama, koje bi obuhvatile i potencijalnu suspenziju kampanje za povlačenje priznanja Kosova, a da bi na tim osnovama, dve strane mogle da se vrate za >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pregovarački sto u pozitivnoj atmosferi, okrenute postizanju sporazuma, preneo je večeras Glas Amerike (Voice of America - VOA).

"Prva stvar je da sačekamo izbore na Kosovu, koji su zakazani za 6. oktobar, posle čega sledi proces formiranja vlade", rekao je Palmer dve nedelje pošto se vratio iz posete regionu, tokom koje je razgovarao sa predstavnicima Beograda i Prištine.

"Mi ćemo jasno staviti do znanja da su naša očekivanja da sledeća vlada Kosova bude vlada koja je za dijalog, vlada koja je spremna da suspenduje carine, koje su prepreka nastavku procesa dijaloga, vlada koja je spremna da sastavi pregovarački tim sa snažnim ovlašćenjima i spremna da se angažuje za pregovaračkim stolom sa Srbijom, sa ozbiljnošću u nameri da postigne sporazum o normalizaciji odnosa", rekao je Palmer.

Prema njegovim rečima, SAD će biti sa njima u svakoj fazi procesa, ali "Kosovo mora da preuzme kontrolu nad svojim sudbinom".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.