Pacoli: Radujem se pomirenju sa Srbijom! Odustali smo od Interpola, a možda ćemo i od Uneska

Izvor: Blic, 06.Okt.2017, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pacoli: Radujem se pomirenju sa Srbijom! Odustali smo od Interpola, a možda ćemo i od Uneska

Jedan od koraka ka pomirenju jeste naše povlačenje zahteva za učlanjenje u Interpol, a vrlo intenzivno razmišljamo da povučemo i zahtev za učlanjenje u Unesko- rekao je šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli.

Pacolije je istakao da se raduje pomirenju "pošto od toga profitiraju i Kosovo i Srbija, ali i region".

- Jedan od koraka ka tom pomirenju jeste i naše povlačenje zahteva za učlanjenje u Interpol. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Mi vrlo intenzivno razmišljamo i da povučemo zahtev za učlanjenje u Unesko, čime bi Srbiji poslali vrlo snažan signal da želimo da pomažemo proces dijaloga. Ali ni Srbija ne bi trebalo da blokira naše inicijative za učlanjenje u međunarodne organizacije. Ja mislim da bismo mi mogli da se učlanimo i sada u Unesko, ali želimo da sporazum sa Srbijom bude što bogatiji i da u tom sporazumu budu obuhvaćena i ta pitanja - izjavio je Pacoli za "Dojče vele" (DW).

Proces priznavanja jeste malo u zaostaku

Pacoli kaže i da je "proces priznavanja malo u zaostatku jer je tokom mandata prethodnog ministra došlo samo do dva nova priznanja Kosova".

- Moja agenda predviđa jačanje diplomatskih odnosa sa zemljama sa svih kontinenata, a posebno sa državama koje nisu priznale Kosovo. Priznavanje nezavisnosti Kosova za nas je najvažniji proces i mi na tom putu nećemo stati - izjavio je on.

Crvene linije

Na pitanje da li će Kosovo ubuduće imati neke "crvene linije" po pitanju dijaloga sa Srbijom, pošto se u Prištini sve vreme govori da od dijaloga profitira samo Srbija, Pacoli kaže da ne trebalo govoriti o crvenim linijama, "pošto je dijalog tu da amortizuje probleme i izazove, a ne da ih pooštrava".

- Crvene linije bi trebalo da imamo kada su u pitanju nasilje i rat, a dijalog je tu da nađe rešenja. Mislim da bi dijalog trebalo da posluži za rešavanje problema, a ne za prikupljanju političkih poena na unutrašnjem planu. Proces se odvija u pravom smeru i ja vidim pozitivne pomake i od strane Srbije - rekao je on.

Vučićeva inicijativa konstruktivni pokušaj za rešavanje problema

Prema njegovim rečima, inicijativa Vučića za unutrašnji u dijalog u Srbiji ne bi trebalo da se kritikuje, već bi na to trebalo da se gleda kao na konstruktivan pokušaj za rešavanje problema i od tog njihovog dijaloga trebalo bi uzeti samo pozitivne stvari, one koje mogu da se koriste u nastavku dijaloga Kosova i Srbije. Srbiji je jasno da bi pomirenje sa Albancima moglo da doprinese regionu i samoj Srbiji. Nama je takođe jasna realnost koju imamo - rekao je on.

On je još rekao da je Srbija konsolidovana država koja ima dugu graničnu liniju sa Kosovom, dok je Kosovo s druge strane jedan od važnih ekonomskih partnera Srbije.

I Srbija zna da će dan pomirenja sa Kosovom doći

- Mi bi trebalo da intenziviramo odnose po pitanju slobode kretanja ljudi, kapitala i ideja kako bi poboljšali životni standard. Srbija zna da će dan pomirenja sa Kosovom doći i da će na kraju biti postignut sporazum o pomirenju - kaže Pacoli za DW.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pacoli: Radujem se pomirenju sa Srbijom!

Izvor: Vesti-online.com, 06.Okt.2017

"Jedan od koraka ka pomirenju jeste naše povlačenje zahteva za učlanjenje u Interpol, a vrlo intenzivno razmišljamo da povučemo i zahtev za učlanjenje u Unesko", rekao je šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli...Pacoli je istakao da se raduje pomirenju "pošto od toga profitiraju i Kosovo i Srbija,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.