Pacoli: Moramo povući kandidaturu za Interpol

Izvor: RTS, 21.Sep.2017, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pacoli: Moramo povući kandidaturu za Interpol

Kosovo nema dovoljan broj glasova za članstvo u Interpolu pa će Priština izvesti "taktičko povlačenje" u dogovoru sa SAD, kaže zamenik kosovskog premijera i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli. Tvrdi da ima dovoljno glasova za prijem u Unesko, ali da je prethodno potrebno doneti dva zakona o verskoj jednakosti.
Pacoli je rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kosovo nije dovoljno radilo na članstvu u Interpolu, a ističe i da je problem to što se Generalna skupština Interpola ove godine održava u Kini, koja nije priznala kosovsku nezavisnost.

"Članstvo u Interpolu zahteva mnogo rada i veliko angažovanje. U trenutku kada sam došao, video sam da se na tome radilo, ali ne kako treba. Veoma sam skeptičan i uopšte nisam hrabar da kažem da će sve ići kako treba u vezi sa tim, jer je domaćin ovog samita postavio barikade", rekao je Pacoli, prenela je prištinska Koha ditore.
Kao primer je naveo da kosovskim predstavnicima koji treba da učestvuju na toj skupštini još, kako kaže, nisu poslate vize.
"Velika je odgovornost reći da se povlačimo. Uveren sam da će ljudi razumeti, ali moramo učiniti taktičko povlačenje u saradnji sa SAD i da se pripremimo za naredni samit, koji će sledeće godine biti održan u Abu Dabiju", rekao je Pacoli uveren da će Priština do tada obezbediti dovoljan broj glasova.
"Ne dozvolimo razočaranje", poručio je Pacoli u emisiji "Interaktiv" na KTV.
Dodao je da je za nekoliko dana rada obezbedio 25 usmenih potvrda za podršku na narednoj Skupštini Interpola, ali da je Kosovo još mnogo daleko od potrebnog broja za ulazak.
Za članstvo Kosova u Interpolu potrebno je da Priština obezbedi 115 glasova podrške zemalja članica.
Inače, Pacoli tvrdi da je Kosovo obezbedilo dovoljno glasova za članstvo u Unesku, ali da je prethodno potrebno da se donesu dva zakona koja se odnose na versku jednakost.
Pacoli, koji je u delegaciji Prištine na zasedanju Generalne skupštine UN, tvrdi da je za nekoliko dana i niza sastanaka u SAD osigurao nove glasove za članstvo Kosova u Unesku.
"Kao što znate, Kosovo se mora prijaviti za Unesko iako prilično kasnimo. Prošlo je dosta vremena, a malo je urađeno. Proučavao sam i strategiju i način na koji se odvija obezbeđivanje glasova. Ohrabren sam i kažem da ćemo imati glasove za Unesko. Danas smo imali veoma važan sastanak sa prijateljskom državom koja je priznala Kosovo i, u razgovaru sa njom, praktično je Kosovu garantovano između 15 i 20 glasova za Unesko", naveo je Pacoli.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija jača od Albanaca na Kosovu: Priština se POVLAČI, nema dovoljan broj glasova za članstvo u Interpolu

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Sep.2017

Pacoli nezadovoljan..Samoproglašeno Kosovo nema dovoljan broj glasova za članstvo u Interpolu pa će Priština izvesti "taktičko povlačenje" u dogovoru sa SAD, izjavio je danas zamenik premijera i ministar spoljnih poslova lažne države Kosovo Bedžet Pacoli, prenela je prištinska Koha ditore...Pacoli...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Mihajlović: Pacolijeva izjava za unutrašnju političku upotrebu

Izvor: RTS, 22.Sep.2017, 09:02

Direktor "Radio Beograda" Milivoj Mihajlović kaže za RTS da je tvrdnja Bedžeta Pacolija da Priština ima većinu za prijem u Unesko izjava za unutrašnju političku upotrebu, jer se približavaju lokalni izbori, i ocenjuje da okolnosti ne idu na ruku kosovskim Albancima. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.