PRAVDA ĆE IH STIĆI SVE! Sud za ratne zločine OVK počinje da radi: Tači, Haradinaj i ostali uskoro u Hagu?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Dec.2018, 08:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRAVDA ĆE IH STIĆI SVE! Sud za ratne zločine OVK počinje da radi: Tači, Haradinaj i ostali uskoro u Hagu?!

Iako na prvu loptu ovo ne izgleda kao krupna stvar, sa druge strane mogla bi se protumačiti upravo tako jer bi mogla da znači da će sud za zločine počinjene na Kosovu 1998-1999. godine, posle nekoliko godina tapkanja u mestu, konačno početi sa radom.

Da se stvari izgleda pomeraju svedoči i jučerašnje pisanje prištinske štampe, koja navodi da su istražitelji Specijalnog suda za OVK ovih dana ispitali nekadašnjeg pripadnika ove organizacije Astrita Šabanija, koji izdržava >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zatvorsku kaznu od 20 godina zbog ubistva četvorice Roma i jednog Albanca.

On je ispitan zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu jednog Srbina i dvojice Roma u junu 1999. godine.

Ako se stvari ovako shvate, predstojeći period mogao bi da bude veoma zanimljiv jer, kako se odavno spekuliše, ovaj sud ne bi trebalo da mimoiđe veliki broj aktuelnih predstavnika privremenih prištinskih vlasti. Javnost bi želela pre svega, a spekuliše se da bi to moglo da se desi, ratne komandante, zapovednike i sve one čija imena su naročito zvučna u kosovskoj javnosti, od Ramuša Haradinaja, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih koji su danas politički predstavnici Prištine i najviši funkcioneri takozvane države Kosovo.

Pominjalo se da bi optužnicama moglo da bude obuhvaćeno više od 60 bivših lidera i pripadnika OVK, i da bi među onih top 10 mogli da budu Ramuš i njegov brat Daut Haradinaj, zatim Hašim Tači i njegov ujak Azem Sulja, predsednik tzv. kosovske skupštine Kadri Veselji, zamenik premijera samoproglašenog Kosova Fatmir Ljimaj i drugi.

Iako se spekuliše da bi sve nosioce političkih funkcija i bivše pripadnike OVK do daljnjeg mogao da spase imunitet, to je malo verovatno jer, bar bi tako trebalo da bude, nijedan političar ili komandant bivše OVK neće moći da ga ima pred Specijalnim sudom.

Predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači svaki čas se pominje kao osoba koja će biti obuhvaćena jednom od optužnica. Njegova odgovornost je i politička, jer je bio lider i predsednik prelazne vlade, koju su komandanti OVK formirali posle dolaska međunarodnih misija na Kosovo u leto 1999. godine. Osim toga, on je bio jedan od komandanata tzv. ''Dreničke grupe'', a u izveštaju izvestioca EU Dika Martija iznesena je sumnja da je organizovao trgovinu organima zarobljenih Srba.

Na meti tužilaštva mogao bi da bude i aktuelni predsednik tzv. kosovske skupštine Kadri Veselji, koji je tokom ratnih godina na KiM bio prvi čovek obaveštajne službe OVK, takozvane ŠIK. Bio je i jedan od najuticajnijih komandanata u OVK, ali ne toliko eksponiran, pa su ga često nazivli i ''gospodar Kosova iz senke''.

I on se pominje u izveštaju Saveta Evrope u aferi trgovine organima, uglavnom srpskih zatvorenika, tokom rata na KiM. Prema navodima medija, on je bio i deo grupe ''Crna ruka'', u okviru koje je zajedno sa Tačijem učestvovao u kidnapovanjima i ubistvima Srba, ali i neposlušnih Albanaca.

BRAĆA HARADINAJ

Spekuliše se i da bi aktuelni premijer lažnog Kosova Ramuš Haradinaj, ali i njegov brat Daut, mogli da budu spakovani za Hag. Sukobi sa srpskim snagama na KiM doveli su do toga da protiv njega budu podignute optužnice za ratne zločine, ali ga je Haški tribunal dva puta oslobodio.

Bio je komandant operativne zone Dukađini (Metohija), učestvovao je u napadima na policiju, mučenjima i ubistvima. Srpske vlasti ga terete i za silovanja i ubistva, čak i dece, što srpske što albanske nacionalnosti.

Njegov brat Daut mogao bi da bude optužen za ista krivična dela kao i sam Ramuš. Međutim to nije sve, jer se on pominje i kao glavnoosumnjičeni zbog zločina na Radonjičkom jezeru, kada je grupa od oko četrdesetak Srba, Albanaca i Roma ubijena, a njihova tela bačena u jezero gde je kasnije pronađeno 39 tela. Takođe, pominje se i kao osoba koja je uključena u pojedina nerešena ubistva političkih rivala i stranaka koje su proistekle iz terorističke OVK.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.