PR: Danas u Briselu cilj deblokada sprovođenja sporazuma

Izvor: B92, 02.Avg.2016, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PR: Danas u Briselu cilj deblokada sprovođenja sporazuma

Priština -- Vlada Kosova saopštila je da je cilj sastanaka Beograda i Prištine u Briselu deblokiranje procesa sprovođenja sporazuma postignutih 25. avgusta 2015. godine.

Kako se navodi, Tahiri će na sastanku sa direktorkom za pitanja Jugoistočne Evrope Evropske unije (EU), Angelinom Eichhorst zahtevati da Srbija ukloni blokade i sprovede sporazume o međunarodnom pozivnom broju za Kosovo, o nezavisnosti KOSTT-a i o uklanjanje barikada sa mosta u Mitrovici.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Ministarka Tahiri će ponoviti stav kosovske Vlade da nesprovođenje ovih sporazuma od strane Srbije, govori jasno da srpska strana vrši ozbiljna kršenja Briselskog sporazuma", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Tahiri će potvrditi stav da realizacija ova tri sporazuma može da "utre" put za primenu Sporazuma o Asocijaciji opština sa srpskom većinom na Kosovu, gde je glavni uslov potpuno rasformiranje preostalih paralelnih struktura Srbije na Kosovu.

Pored toga, ona će zahtevati da Asocijacija nema izvršna ovlašćenja i da ne može biti ni treći nivo vlasti, jer ova ovlašćenja nisu dozvoljena zakonima i Ustavom Kosova, dok je sporazum zasnovan na zakonima Kosova.

Kosovska ministarka će "obavestiti EU o pozitivnim kretanjima u sprovođenju pravde i uspostavljanje jedinstvenog pravosudnog sistema na severu zemlje, u oktobru mesecu, kao i o velikom broja ministarstava i centralnih agencija, koje će ubrzo započeti sa radom", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Tahiri će izraziti zabrinutost u vezi sa nekim destruktivnim delovanjima Srbije i navodima o nelegalnoj gradnji koje doprinose povećanju tenzija i nezadovoljstva, i koje mogu biti destablizirajuće za dobru bezbednosnu situaciju.

"Ona će zahtevati od EU da preduzme sve neophodne mere da zaustavi Srbiju, da krši principe dijaloga o dobrosusedstvu, jer će u suprotnom kosovska vlada biti primorana da se suprotstavi snagom zakona prema nezakonitim stvarima", dodaje se u saopštenju.

Danas se očekuje poseban krug razgovora o sprovođenju Sporazuma o telekomunikacijama ili međunarodnom telefonskom pozivnom broju za Kosovo, u čemu posreduje EU.

"Što se tiče problema za uklanjanje barikade i revitalizuju mosta u Mitrovici, ministarka Tahiri će zahtevati da EU ispuni svoju obavezu, jer je, na osnovu sporazuma od 25. avgusta 2015. godine, ovlašćena da to uradi", navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.