POTVRĐEN SUVERENITET NAD KOSOVOM! Srpski eksperti otkrivaju šta se dešava 21. godinu nakon donošenja Rezolucije 1244

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jun.2020, 08:22

POTVRĐEN SUVERENITET NAD KOSOVOM! Srpski eksperti otkrivaju šta se dešava 21. godinu nakon donošenja Rezolucije 1244

Cilj donošenja Rezolucije bilo je političko rešenje krize na Kosovu, nakon bombardovanja, očuvanje međunarodnog mira, bezbednosti i osiguranje slobodnog povratka izbeglica i raseljenih lica u svoj dom

Danas se navršava 21 godina od donošenja Rezolucije 1244 SB Ujedinjenih nacija, kojom je uspostavljeno međunarodno prisustvo na teritoriji Kosova i Metohije i uspostavljena misija UN.

Rezolucija je donesena dan nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma, 9. juna 1999. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << godine, kojim je okončana agresija NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Prilikom glasanja, jedina članica SB koja je ostala uzdržana bila je Kina, a sama Rezolucija je usvojena sa 14 glasova "za" i nijednim "protiv".

.

Rezolucija 1244 usledila je nakon saglasnosti tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića na uslove koje su predložili finski predsednik Marti Ahtisari i bivši ruski premijer Viktor Černomirdin 8. juna, koji su uključivali povlačenje Vojske Jugoslavije sa Kosova i Metohije (Aneks 2. Rezolucije).

Rezoluciji najvišeg tela UN prethodili su brojni pregovori predsednika SRJ Slobodana Miloševića i Viktora Černomirdina, koji je bio predstavnik tadašnjeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina, a u pregovore je ušao po dogovoru sa Amerikom i EU.

Pregovori su završeni početkom juna, uz posredstvo Martija Ahtisarija, koji je predstavljao EU i UN. Dokument o dogovoru Milošević-Ahtisari-Černomirdin, koji je prihvatila Narodna skupština a zatim i Savezna vlada, bio je osnova za Rezoluciju 1244.

Advokat Toma Fila u razgovoru za naš portal smatra da Rezolucija ima i dobrih i loših strana i da je treba pažljivo čitati.

- Prema Rezoluciji Kosovo nije nezavisno i Srbija ima suverenitet nad celom teritorijom. Mi ne smemo nazad, Rezolucija je jedino na šta možemo da se pozivamo ako želimo da zadržimo Kosovo – kaže Fila za portal SrbijaDanas.com.

On je razjasnio čuveno pitanje u vezi sa 1000 srpskih vojnika koji smeju doći na Kosovo, a koje se često povlači kao krucijalni argument u političkim raspravama.

- Tek na poziv KFOR-a, kada utvrdi da za tim postoji potreba, 1000 srpskih vojnika se može vratiti na Kosovo, ne postoji nijedan drugi slučaj kojim je to moguće – tvrdi Fila za naš portal, razvejavši nedoumice oko tog pitanja.

I naš čuveni diplomata, Vladislav Jovanović u razgovoru za portal SrbijaDanas.com ističe da Rezolucija 1244 priznaje suverenitet Srbije nad Kosovom.

- Rezolucija je nastala kao rezultat zbrke koju je izazvala NATO agresija, koja je izvedena mimo odobrenja SB. Ona je izraz nužnosti da se spasi obraz UN – kaže Jovanović za portal SrbijaDanas.

Jovanović posebno ističe za naš portal da su nakon godinu i po dana, tačnije, 1. novembra 2000. godine, UN primivši  SRJ (Srbiju i Crnu Goru)  u članstvo UN, ponovo potvrdile suverenitet Srbije nad Kosovom, jer je prijem izvršen po principima tzv. Badinterove komisije, koje su UN usvojile kao svoje, a koje priznaju administrativne granice bivše SFRJ.

Ceo tekst Rezolucije 1244 možete pročitati OVDE
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Drecun o Rezoluciji 1244: Dokument koji je prepreka onima koji bi želeli da Kosovo stekne članstvo u UN

Izvor: RTS, 10.Jun.2020

Pre 21 godinu u Savetu Bezbednosti Ujedinjenih Nacija usvojena je Rezolucija 1244, jedini važeći dokument koji reguliše položaj Kosova i Metohije. Rezolucija 1244 usvojena je s ciljem postizanja političkog rešenja krize na Kosmetu, posle bombardovanja, očuvanja međunarodnog mira, bezbednosti...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.