Ovo su Albanci koji su ušli u Interpol, ali na POTERNICAMA

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Nov.2018, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo su Albanci koji su ušli u Interpol, ali na POTERNICAMA

Samoproklamovana država Kosovo nije uspela da obezbedi dve trećine glasova da bi postalo deo jednog od najvažnijih sigurnosnih mehanizama u svetu. Jedini način na koji mogu biti u Interpolu jeste na poternicama.

Na poternicama Interpola raspisanih po nalogu srpskih sudova, koje su ponovo vidljive policijama država njegovih članica, nalazi se ukupno 16 Albanaca osumnjičenih za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dok će poternice za Ramušom Haradinajem i Hašimom Tačijem, iako su sve vreme u sistemu, za sad ostati "nevidljive".

Svih 18 poternica koje su raspisane po nalogu srpskih sudova su sve vreme od raspisavanja na snazi, bez obzira na odluke Interpola o njihovoj vidljivosti ili nevidljivosti, jer to telo ne odlučuje o povlačenju poternica.

Pored Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija, na poternici je i Tačijev ujak i jedan od osnivača terorističke OVK Azem Sulja.

Azem Sulja, jedan od osnivača OVK i čovek kojeg na Kosovu prate nadimci Veliki Gazda i Veliki Ujak, optužen je na osnovu istrage o seriji ubistava političkih protivnika koju je, do nedavno, vodio Euleks pod nazivom "Blaca 2".

U istrazi koja se vodi protiv Haradinaju u Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, poternica je raspisana za još devet osumnjičenih u tom sudu.

Sud nije precizirao imena osumnjičenih kosovskih Albanaca, mada se u medijima pominju Agim Čeku, Šukri Buja, Ljirim Jakupij, Sulja Ćirićij...

Sokolj Dobruna će se pred sudom naći kao egzekutor koji je tokom i neposredno posle rata vodio OVK.

Tužilaštvo Specijalnog suda vodi istrage i vezane za oko 500 ubistava Srba i Albanaca posle 2000. godine, uključujući i brojna nerešena ubistva političkih rivala stranaka koje su proistekle iz OVK.

Brat premijera Kosova, Daut Haradinaj biće optužen zbog uloge koju je imao u zločinima na Radonjičkom jezeru, tačnije zbog učešća u ubistvu oko 40 Srba, Albanaca i Roma koji su na toj lokaciji pogubljeni, a njihova tela bačena u jezero.

Takođe, spekuliše se da bi Dauta Haradinaja, optužnica mogla da tereti i za ista krivična dela za koja srpske vlasti optužuju njegovog brata Ramuša, a reč je o zločinima počinjenim u rejonu Đakovice i Dečana, u zoni Metohija (Dukađini), u kojoj su pripadnici OVK bili pod komandom braće Haradinaj.

Pod istragom je i Hašim Tači kao nekadašnji politički lider OVK i predsednik prelazne vlade, koju su komandanti OVK formirali posle dolaska međunarodnih misija na Kosovo u leto 1999. godine.

Njegova odgovornost je pre svega politička, i tako bi mogao i da odgovara, a ne kao direktni učesnik ili izvršilac ratnih zločina. On je, inače, bio jedan od potpisnika ukidanja OVK u Rambujeu.

Na meti tužilaštva je i aktuelni predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji i lider Tačijeve stranke, a utvrđuje se njegova odgovornost koju snosi kao nekadašnji šef ŠIK-a (obaveštajne službe OVK).

On je inače, kako se često čuje, bio jedan od najuticajnijih ljudi u OVK.

Prištinski mediji takođe pišu da će Azem Sulja, jedan od osnivača OVK i čovek koga često nazivaju “Veliki ujak” (ujak Hašima Tačija), biti optužen na osnovu istrage o seriji ubistava političkih protivnika koju je, do nedavno, vodio “Euleks”.

Sa optužbama će se suočiti i zamenik premijera Kosova Fatmir Limaj, bivši komandant OVK za region Mališeva.

Tužilaštvo se bavi i istragom protiv Džavita Halitija, bliskog saradnika Hašima Tačija, za koga postoji sumnja da je u vreme činjenja zločina bio odgovoran za vezu sa krilom OVK u Albaniji i tamošnjim centrima za obuku.

Na spisku je navodno i Agim Čeku, nekadašnji komandant Glavnog štaba OVK, za koga se sumnja da je i lično činio ratne zločine, ali i da nije sprečio da oni budu učinjeni.

On će se pred Specijalnim sudom naći kao egzekutor suda koji je tokom i neposedno posle rata vodio OVK.

Buja se sumnjiči za učešće u nekim zločinima tokom rata, i bivši je komandant OVK u okolini Račka. Među njima je i napad na albansku porodicu u gradu Godan u Lipljanu.

Dokaza, nezvanično se može čuti, ima dovoljno i protiv Muje, komandanta OVK zaduženog za zdravstvenu zaštitu u Glavnom štabu OVK.

Kako se nezvanično može čuti, na meti tužilaštva je i konzul Kosova u Frankfurtu Ajvaz Beriša, koji je u vreme sukoba na KiM bio komandant specijalnih jedinica OVK. Isti slučaj je i sa Bljerimom Kučijem i Ljahom Brahimajem.

Osim njih, pod sumnjom je i Sulejman Selimi, Haradin Baljaj, Isak Musliju, Ljah Brahimaj, Jakup Krasnići, Nuredin Baljaj, Sahit Jaša...

Specijalni sud, pod okriljem Evropske unije, formiran je 2015. godine kako bi se procesuirali slučajevi protiv pripadnika OVK za zločine počinjene tokom i posle rata na Kosovu. Istraga o ovim zločinima počela je posle izveštaja specijalnog izveštioca Saveta Evrope Dika Martija.

Optuženi će u najvećoj meri odgovarati za zločine nad srpskim i nealbanskim stanovništvom tokom sukoba na KiM od kraja 1997. do okončanja NATO bombardovanja 1999. godine.

Procenjuje se da je u tim sukobima najmanje 2.200 Srba ubijeno i nestalo, kao i oko 10.000 Albanaca, dok je više od 200.000 Srba proterano. Takođe, Tužilaštvo Specijalnog suda vodi istrage i vezane za oko 500 ubistava Srba i Albanaca posle 2000. godine, uključujući i brojna nerešena ubistva političkih rivala stranaka koje su proistekle iz OVK.

Tokom suđenja Ramušu Haradinaju i Fatmiru Ljimaju pred Haškim tribunalom najveći problem predstavljala je nesposobnost tog suda da zaštiti svedoke tužilaštva o čemu su u nekoliko navrata pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija svedočili glavni tužioci Karla del Ponte i Serž Bramerc.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je ranije da su poternice, koje su krajem prošle godine odlukom Generalnog sekretarijata bile "zamagljene" po prigovoru UNMIK-a, vraćene u sistem i ponovo su vidljive članicama Interpola.

On je precizirao da poternice za Haradinajem i Tačijem, koje jesu u sistemu, neće biti vidljive "u nekom narednom periodu", ali je najavio da će Srbija i dalje tražiti puno poštovanje međunarodnog prava.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.