Otvoreni radovi na putu pored Visokih Dečana; Crkva upozorava – ugrožava se opstanak zadužbine

Izvor: RTS, 16.Jun.2020, 22:10

Otvoreni radovi na putu pored Visokih Dečana; Crkva upozorava – ugrožava se opstanak zadužbine

Premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti sa nekolicinom ministara i bivšim premijerom Ramušom Haradinajem otvorio je radove na asfaltiranju prve deonice puta Dečani – Plav, koji prolazi zaštićenom zonom pored srednjovekovnog manastira srpske pravoslavne crkve Visoki Dečani.
"Zaista sam počašćen što u prvim danima našeg mandata inaugurišemo važan projekat prethodnih vlada. Nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ministara je dugo radilo na ovom projektu i ja sam počastvovan što danas dovršavamo deo ovog puta. Zajedno sa ministrom za infrastrukturu, obavezali smo se da ćemo sprovesti ovaj važan projekat za albanske teritorije", rekao je Hoti.

Hoti je pohvalio put "od strateškog značaja".
U Eparhiji raško-prizrenskoj međutim protive se izgradnji ovog puta i podsećaju na to da je zona u okolini manastira zaštićena i da je zbog toga 2014. godine vlada u Prištini rešila da se put ka Plavu izmesti dalje od manastira.
"O ovoj trasi više puta je raspravljala posebna komisija za implementaciju zaštićenih zona, u kojoj su bili predstavnici EU, OEBS, Ministarstva kulture, Ministarstva prostornog planiranja, kao i SPC. Odlučeno je da izgradnja puta nije prihvatljiva, jer dugoročno ugrožava mir i prirodnu sredinu i potpuno je suprotna svim standardima zaštite spomenika Uneska", naveli su pre dve godine u manastiru Dečani.
Izgradnja puta koji će preko Plava povezati Kosovo i Metohiju sa Crnom Gorom, a koji se odlukom kosovskih vlasti trasira tik uz manastir Visoki Dečani, direktno bi ugrozila opstanak drevne zadužbine, koja uživa status svetske kulturne baštine.
Ukoliko se ostvari naum prištinske administracije i lokalne samouprave, neposredno pored pravoslavnog hrama prolaziće opterećena magistrala koji će biti glavna veza Kosmeta i Crne Gore, ukazuju u Eparhiji.
Srpska lista je zbog početka asfaltiranja puta izrazila  razočaranje, jer se put gradi u zoni manastira Visoki Dečani, koja je zakonom zaštićeno dobro u okviru koga je zabranjeno izvođenje ovakvih radova.
Srpska lista osuđuje ovakvo delovanje zvaničnika Vlade kojim se nastavlja sa nelegalnom gradnjom i poziva predstavnike međunarodne zajednice da najhitnije reaguju i snagom svog autoriteta spreče ove nelegalne aktivnosti.
Podsećaju da je izgradnja ovog puta ilegalna, i protivna zakonima na snazi, pa i odluci Ustavnog suda kojom je odlučeno da se manastiru Visoki Dečani vrati 24 hektara zemlje.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić saopštio je da zahteva hitno zaustavljanje ugrožavanja Visokih Dečana i poštovanje zaštićene zone manastira, te zaustavljanje bezakonja.

"Ovo nije prvi put da se pokreću i svečano otvaraju putarski radovi u neposrednom okruženju manastira Visoki Dečani, što svedoči o programskoj nebrizi privremenih institucija u Prištini za srpsku kulturnu baštinu na Kosovu i Metohiji i uvredljivom odnosu prema verskim osećanjima srpskog naroda", naveo je Đurić.
Očekuje da predstavnici međunarodne zajednice odlučno reaguju i spreče bezakonje u okruženju manastira, koji je, podseća, na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.
"Ovakvo ophođenje prema biseru srpske i svetske kulture, ne samo da je anticivilizacijsko, već je protivno čak i zakonima koji važe u Prištini i odlukama tamošnjeg ustavnog suda", podvukao je Đurić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.