Otvorena prva baletska škola na Kosovu

Izvor: Blic, 26.Feb.2018, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena prva baletska škola na Kosovu

Aleksandar Ilić baletski umetnik, koreograf i umetnički direktor BELEF-a i Lidija Pavlović baletska umetnica i pedagog klasičnog baleta u saradnji Instituta za umetničku igru iz Beograda s Dom kulture Gračanica otvorili su prvu Baletsku školu na Kosovu u Gračanici, smer - klasičan balet.

- Misija Instituta za umetničku igru, jeste decentralizacija umetničke igre klasičnog baleta i savremene igre. Ono što je važno jeste da će se rezultati projekta videti krajem juna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << završnim koncertom, kada ćemo naravno i podvući neke rezultate tokom ovog našeg višemesečnog rada, a naglašavam i da je u procesu izrada sledećeg projekta, a to je klasičan balet 2, što je jako važno da se ova ideja nastavi - istakao je prvi solista baleta Narodnog pozorišta u Beogradu i koreograf Aleksandar Ilić.

Po rečima baletske umetnice i baletskog pedagoga Lidije Pavlović postupaće se po najvažnijim metodskim principima rada za svaki uzrast, koji su ustaljeni i u svim drugim školama klasičnog baleta.

- Pored svih plesnih koraka, koje sada treba devojčice i dečaci da upoznaju, radićemo i neke druge stvari i zanimljive koreografije, koji će biti kruna našeg zajedničkog rada- rekla je Pavlovićeva.

Inicijator projekta je Snežana Petrović uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.