Otkazana privatizacija kosovskog PTK

Izvor: Southeast European Times, 21.Okt.2011, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkazana privatizacija kosovskog PTK

Sa neostvarivanjem predviđenih prihoda, ekonomska stabilnost zemlje doživljava još jedan udarac.

21/10/2011

Muhamet Brajšori za Southeast European Times iz Prištine -- 21.10.2011.

Posle povlačenja T-Hrvatskog Telekoma sa konkursa za privatizaciju kosovske državne Pošte i telekoma (PTK), kosovski ministar ekonomskog razvoja Besim Bećaj otkazao je tenderski proces.

„Vladina komisija za privatizaciju PTK odlučila je da otkaže proces i počne >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << novi“, izjavio je Bećaj novinarima u Prištini.

T-Hrvatski Telekom i Telekom Austrija AG izabrani su u junu kao finalisti za 75 odsto imovine PTK. Međutim, narednog meseca je zagrebačka firma -- koja je u većinskom vlasništvu Dojče Telekoma AG (DTE) – saoštila da bi mogla da se povuče, zbog istrage korupcije koja uključuje visoko rukovodstvo PTK.

Generalni direktor PTK Šućri Hadža i predsednik Upravnog odbora Redže Đonbalaj optuženi su za potpisivanje „štetnih ugovora“ i zloupotrebu zvaničnih položaja.

Boreći se sa budžetskim deficitom, vlada se nadala da će deo troškova pokriti delom prihoda od prodaje telekoma. Sada je otkazivanje tendera podrilo finansijsku stabilnost.

Očekivalo se da će vlada, preko privatizacije PTK, dodati 300 miliona evra budžetu za 2011. Međutim, analitičari su od početka upozoravali da je to pogrešna računica.

Ekonomista Liridona Konušefci izjavila je za SETimes da je vlada loše upravljala i budžetom i ukupnim procesom privatizacije „prodajući sve što bi donelo neki cent budžetu, jer je budžet planiran bez ideje kako doći do novca i potrošiti ga, a što je najgore, većina novca odlazi na [izgradnju] autoputa sa Albanijom“, što je ogroman infrastrukturni projekat koji povezuje Prištinu i Drač.

„Moja očekivanja su da ćemo početkom 2012. godine imati finansijsku krizu jer koristimo budžetske rezerve, a sa otkazivanjem privatizacije te rezerve će biti više korišćene, tako da bi vlada mogla da se nađe u poziciji da ne plaća plate“, dodaje ona.

Novinar Bljerim Rugova izjavio je za SETimes da je sadašnji ishod privatizacije bio očigledan pre nekoliko meseci, ali je vlada odbila da uzme to u obzir.

„U julu su novinari javili da će se T-Hrvatski Telekom povući sa tendera za privatizaciju jer niko neće da investira u kompaniju koja je pod istragom za korupciju, ali je vlada ignorisala tu činjenicu i sada moramo da se nosimo sa situacijom“, rekao je Rugova.

Kosovo će imati deficit veći od 500 miliona evra do kraja ove godine, zbog pogrešnog korišćenja budžeta, lošeg planiranja i sada neuspeha sa PTK. Ranije ove godine MMF je doveo Kosovo u položaj da izgubi milione“, rekao je za SETimes Iljir Beriša, istraživač u prištinskom Centru za ekonomska istraživanja.

Musa Limani, profesor ekonomije, izjavio je Zeriju da je zemlja u dubokom deficitu. On sumnja u to da će se izgradnja autoputa ka Albaniji nastaviti.

„Zvaničnici kažu da nema problema, čak i posle neuspeha privatizacije PTK, ali, koliko ja znam, troškovi autoputa trebalo je da budu pokriveni prodajom PTK“, navodi Limani u izjavi Zeriju.

Politički pokret Vetevendosje (Samoopredeljenje) je, u međuvremenu, pozdravio najnovija dešavanja. On kaže da je ta državna kompanija uspešno poslovala pod javnom upravom i da ne treba da se privatizuje.

Nema razloga za prodaju profitabilnog javnog preduzeća, navodi se u saopštenju pokreta.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.