Izvor: JUGpress.com, 01.Avg.2019, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Otadžbina” o zabrani fudbalskim klubovima sa severa Kosova da se takmiče u srpkim ligama

KOSOVSKA MITROVICA

Zabrana svim srpskim fudbalskim klubovima sa severa Kosova i Metohije da se takmiče u okviru srpske lige od strane tzv. fudbalskog saveza Kosova pokazuje sve pogibeljne posledice Briselskog sporazuma sa separatistima iz Prištine koji je potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saopštio je danas Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ .

” Ne treba sumnjati da će po istom receptu i drugim sportskim klubovima (rukomet, košarka itd.) >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << odgovarajući sportski savezi zabraniti takmičenje u srpskoj ligi. Briselskim sporazumom Aleksandar Vučić je pristao da Kosovo postane članica svih međunarodnih sportskih organizacija čime je srpske sportiste sa Kosova i Metohije odvojio od svoje matične države.

Fudbalskim timovima sa Kosova i Metohije Mokroj Gori iz Zubinog Potoka, Trepči iz Kosovske Mitrovice, Ibru iz Leposavića ostaje samo da se takmiče u okviru samoproglašene republike Kosovo igrajući u Mališevu, Drenici, Đakovici… Tako na terenu izgleda nacionalna i državna politika predsednika Srbije koji sebe predstavlja kao čoveka koji se bori za Kosovo i Metohiju a u stvarnosti gradi Veliku Albaniju.

I ne samo to. Dolaskom na vlast Aleksandar Vučić je zabranio svako zapošljavanje Srba u institucijama srpske države. Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka najefikasniji metod za egzodus Srba iz južne srpske pokrajine albanski komunisti su ostvarivali tako što je zapošljavanje išlo u razmeri 10 na prema 1. Iz tog razloga više od stotine hiljada Srba napustilo je Kosovo i Metohiju. Pokušaj povratka tih ljudi kroz JU program o Kosovu nije doneo rezultate. Srbi se nisu vratili. Kao da je neko sa Albanske strane došapnuo Aleksandru Vučiću koji je najbolji metod da se otarasi Srba iz južne srpske pokrajine a da to ne bude mnogo uočljivo.

Primera radi, Dom zdravlja u Zubinom Potoku u vreme dolaska na vlast Aleksandra Vučića imao je 130 radnika, danas ih nema više od 80. Odeljenje za nefrologiju u bolnici u Kosovskoj Mitrovici je prestalo da postoji jer je broj radnika sa 37 smanjen na 22 pa nije moglo da funkcioniše. U Domu zdravlja u Leposaviću nema čistačice u drugoj smeni jer je predsednik Srbije zabranio zapošljavanje. Ono što se u okviru institucija srpske države zapošljava moraju da budu isključivo pripadnici SNS-a, koji po pravilu nemaju rešenje za stalno nego se primaju na određeno vreme. Za to vreme oni za potrebe Srpske napredne stranke odlaze na mitinge, daju logistiku za lokalne izbore u ostatku Republike Srbije. Imaju i druga zaduženja kao što su maltretiranje, pljuvanje i vređanje političkih protivnika kao što se to desilo Draganu Đilasu tokom gostovanja Televiziji Mir u Leposaviću.

Igra brojkama je omiljena strast predsednika Srbije. Tako je bez bilo kakvog popisa izračunao da Srba na KiM ima 93.452. Podaci KFOR-a i SPC kažu da se broj Srba kreće između 110 i 120 hiljada. Ali dok predsednik Srbije smanjuje broj Srba broj Albanaca zdušno pevećava. U Savetu bezbednosti je izjavio da je njihov broj više od milion i 900 hiljada iako sve procene govore da ih nema više od 800 hiljada. Razlog za ove manipulacije od strane predsednika leže u tome da bi se bezbolnije odrekao južne srpske pokrajine.

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ podržava sve ono što aktuelna vlast govori o Ramušu Haradinaju. Međutim, „Otadžbina“ podseća građane Srbije da je taj isti Ramuš Haradinaj više od tri godina bio koalicioni partner Vučićevoj „Srpskoj listi“. „Srpska lista“ ima ministre u separtističkoj vladi samoproglašene republike Kosovo, više od 15 što zamenika što pomoćnika ministara u toj istoj vladi i narodne poslanike u separatističkoj skupštini koji su položili zakletvu na separatistički ustav. Slike sa susreta Ramuša Haradinaja sa čelnicima „Srpske liste“ u Prištini kao i njegov susret u hotelu Grej u severnom delu Kosovske Mitrovice sa potpredsednikom „Srpske liste“ Milanom Radojičićem govore o srdačnim odnosima koji je režim Aleksandra Vučića negovao sa haškim optuženikom. Izjava Marka Đurića da će Ramuš Haradinaj na kraju da plati za svoje zločine je korektna a do tada će najverovatnije i dalje da bude u koaliciji sa „Srpskom listom“. Ne treba sumnjati da će režim Aleksandra Vučića da pozove Srbe na buduće parlamentarne izbore za skupštinu samoproglašene republike Kosovo kao što je uradio i za lokalne izbore na severu južne srpske pokrajine. Razlog, odavno je prodao veru za večeru.

Ono što može da raduje u sumornoj kosovskoj svakodnevici jeste da je već 14 zemalja povuklo priznanje samoproglašene republike Kosovo. Ne vreujemo da se Aleksandar Vučić mnogo raduje tome, jer je to suprotno njegovoj politici „razgraničenja“. Naravno, to nije uspeh srpske nego ruske diplomatje. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić prosto se namučio da na geografskoj karti pronađe države koje su odustale od priznanja Prištine. To je najveći trud koji je aktuelna vlast uložila na očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije”, navodi se u saopštenju Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.