Otac Sava: Važno je što će predsednik Srbije u Briselu obavezno pomenuti dečansko pitanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2020, 08:18

Otac Sava: Važno je što će predsednik Srbije u Briselu obavezno pomenuti dečansko pitanje

Otac Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji, danas je nakon privremene obustave radova na putu Dečani-Plav koji ugrožavaju tu svetinju iz 14. veka, izrazio nadu da će se u narednim danima u razgovoru sa Prištinom problem rešiti.

On je za Tanjug kao naročito važno ocenio to što će predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu pomenuti to pitanje od vitalnog značaja za zaštitu baštine na Kosovu i Metohiji, za Srbiju i Srpsku pravoslavnu crkvu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Smatramo da je važno to što će predsednik Srbije u Briselu obavezno pomenuti to pitanje jer je dugoročna zaštita srpske kulturne i duhovne baštine na Kosovu i Metohiji od vitalnog značaja za Srbiju i posebno za našu Crkvu. Očekujemo da u toku dijaloga, ako se o pitanju baštine bude diskutovalo, budemo neposredno uključeni s obzirom da se tim važnim pitanjima bavimo godinama", rekao je otac Sava.

Iguman manastira je dodao da su o privremenoj obustavi radova na osnovu odluke prištinskog premijera Avdulaha Hotija saznali juče i izrazio nadu da će se narednih dana u kontaktu s predstavnicima institucija u Prištini rešiti to pitanje o kome međunarodna zajednica ima jasno i nedvosmisleno mišljenje.

"To nije pitanje spremnosti na diskusiju, već poštovanja zakona koji konkretno zabranjuje gradnju magistralnih puteva kroz zaštićene zone, posebno pored UNESKO spomenika iz 14. veka i jednog od najvažnijih srpskih srednjovekovnih manastira", rekao je arhimandrit Sava.

Bratstvo manastira nikada nije bilo protiv gradnje puta

Poručio je da bratstvo manastira nikada nije bilo protiv gradnje puta i podsetio da je 2014. godine kosovska vlada odlučila da gradi zaobilaznicu oko zaštićene zone, ali da im na kraju nije jasno zašto se vratilo na tu ideju rada nakon izgradnje nekoliko kilometara zaobilaznice.

Otac Sava kaže da su kancelarije EU i OEBS-a u Prištini, diplomatski predstavnici zemalja Kvinte i Kfor godinama angažovani oko tog pitanja i više puta su iznosili stavove o opasnosti puta i dodaje da su im se zato odmah obratili za pomoć kada su videli da se sprema asfaltiranje puta protivno odlukama mešovite Komisije za primenu Zakona o specijalnim zaštićenim zonama.

Podsetio je da u toj komisiji učestvuju šef misije EU, šef misije OEBS-a, episkop Teodosije i dva ministra kosovske vlade.

"Naš stav zasnovan je na čvrstom uverenju da je vladavina zakona temelj na kome treba graditi i poverenje i dalju saradnju koliko je to moguće. Očigledno je, međutim, da pored postojećih zakona mora da postoje dodatni mehanizmi zaštite jer, kao što vidimo, stvari ne funkcionišu kako je zakonima predviđeno", ocenio je otac Sava.

Iguman dodaje da je gradnja tranzitnog puta zabranjena na Kosovu, te da nepoštovanje tog Zakona o posebnim zaštićenim zonama može da ima višestruke posledice, jer se tako ugrožavaju i drugi zaštićeni objekti SPC na Kosovu i Metohiji i otvara put nizu aktivnosti koje mogu biti od velike štete za njihovo očuvanje.

Zabrinjavajuća i nespremnost opštinskih struktura da upišu u katastar imovinu manastira

Zabrinjavajuća je i nespremnost opštinskih struktura da upišu u katastar imovinu koju je manastiru Visoki Dečani priznao 2016. godine i Ustavni sud, čime je na višegodišnji spor stavljena tačka jer je reč o neopozivoj odluci najvišeg sudskog tela, rekao je otac Sava i dodao da očekuju da se poštuju i odluka Ustavnog suda i Zakon o zaštićenim zonama.

Arhimandrit Sava je naveo je da se Unesku zbog problema obratilo Ministarstvo kulture Srbije, ali da nisu upoznati sa sadržajem pisma, kao ni da li je iko na njega odgovorio.

"Eparhija raško-prizrenska više je u kontaktu sa međunarodnim predstavnicima u Prištini koji su neposredno angažovani na pitanjima naše baštine i sa kojima aktivno radimo na rešavanju posebno tog problema puta kroz dečansku zonu, koji se vuče još od 2014. godine", rekao je otac Sava za Tanjug.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.