Osmani: Sporazum sa Srbijom treba da ima blagoslov SAD

Izvor: RTS, 22.Okt.2019, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osmani: Sporazum sa Srbijom treba da ima blagoslov SAD

Potpredsednica Demokratskog saveza Kosova (DSK) Vjosa Osmani navodi za "Radio Slobodna Evropa" da dijalog sa Beogradom treba da se vrati na početak.
Vjosa Osmani, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa najavljuje da će dijalog Beograda i Prištine biti glavna tema jednog od narednih sastanaka predstavnika Demokratskog saveza Kosova i Pokreta Samoopredeljenje.

Razlog za vraćanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dijaloga na početak, Osmanijeva vidi u tome da je, kada je taj proces započet cilj bio da se postignu "sporazumi koji se tiču života građana, praktični sporazumi koji uklanjaju barijere, povezuju i koji bi trebalo da budu na korist obema stranama na putu ka EU".
Smatra da Srbija iz tog procesa može da dobije jedino po pitanju evropskih integracija.
"Srbija može da dobije nešto od EU, ali ne da uzme nešto od Kosova i da ga pretvori u nefunkcionalnu državu", ocenjuje potpredsednica Demokratskog saveza Kosova.
Osmanijeva, koja je nedavno boravila u SAD, kaže da je Amerika ključna zemlja koja je pomogla Prištini i stoga smatra da nijedan dobar dogovor za Kosovo ne može biti postignut bez "blagoslova" Sjedinjenih Američkih Država.
"Svako od nas treba da razume da nijedan dobar sporazum o Kosovu ne može da se postigne bez blagoslova SAD, ali i jakih evropskih država kao što je Nemačka", dodala je Osmanijeva.
Dodaje da su se SAD i evropski partneri Kosova javno izjasnili da se od buduće vlade očekuje da što pre ozbiljno pristupi procesu dijaloga sa Beograd.
Osmanijeva smatra da je važno da Priština iskaže punu posvećenost nastavku dijaloga.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.