Osim ratne odštete Priština traži i imovinu bivše SFRJ?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2018, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osim ratne odštete Priština traži i imovinu bivše SFRJ?

Pored ratne odštete koju su privremene kosovske institucije najavile da će tražiti od Beograda, na listi zahteva nalazi se deo imovine bivše Jugoslavije i međunarodnog duga Kosova, kao i određeni broj diplomatsko-konzularnih objekata - predstavništava bivše Jugoslavije, vojnih objekata, deo arhive, pišu današnje Večernje novosti.

List navodi da su pokušaji Prištine da novac i imovinu potražuje po osnovu sukcesije daleko je od realnosti, jer KiM nije bio Republika u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sastavu SFRJ, već srpska pokrajina, a i kao nerazvijeno područje bilo je izuzeto od uzdvajanja za savezne organe.

Kako se navodi, ono što u Prištini niko ne pominje jeste da je Srbija preuzela sve dugove Kosova prema poveriocima, od Londonskog i Pariskog kluba do MMF, ali ni da je Srbija decenijama izdvajala od svojih zarada novac za pomoć KiM kao nerazvijenom području, jer je želja nekadašnjih vlasti bila privoleti Albance da upošljavanjem odbace separatizam.

Tako Albanci nikada nisu plaćali Srbiji porez, doprinose, struju, telefon ili bilo koju drugu obavezu, ali su rado koristili penzije, dečije dodatke, socijalna davanja i slično, a Novosti ističu da kada se na to doda vrednost srpske imovine na Kosovu, to daleko prevazilazi navodna dugovanja kosovskim Albancima.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.