Izvor: Radio 021, 13.Jul.2019, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica: Ambasade ostale bez zaštite posle mitinga "Kosovo je Srbija"

Posle mitinga "Kosovo je Srbija" 2008. godine Žandarmerija je odlukom generala MUP Slobodana Vukolića povučena, a ambasada SAD ostavljena na milost huliganima koji su je zapalili, dok nemačka ambasada nije ni bila obezbeđivana, navodi se u optužnici za "teško delo protiv opšte sigurnosti" tokom i posle mitinga protiv petorice službenika MUP, u koju je "Blic" imao uvid.

"Iskorišćavanjem svojih službenih ovlašćenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i nevršenjem svoje službene dužnosti, oni su naneli štetu ambasadi SAD u Ulici kneza Miloša 50 i Savezne Republike Nemačke u Ulici kneza Miloša 74-76 i opšte opasnim radnjama, na mestu gde je okupljen veći broj ljudi, izazvali opasnost po život i telo ljudi i imovinu većeg obima", navodi se, između ostalog, u optužnici.

U ovom slučaju za "teško delo protiv opšte sigurnosti" optuženi su Mladen Kuribak, Slobodan Vukolić, Stevan Bjelić, Zoran Rašković i Bojan Marković.

Oni su, pored ovog krivičnog dela, bili optuženi i za "zloupotrebu službenog položaja", ali je sud zimus zaključio da "nema mesta optužbi" za to krivično delo i u tom delu optužnicu nije potvrdio.

"Planom za obezbeđenje javnog skupa, koji je potpisao Vukolić, a sa njim su se saglasili Bjelić i Kuribak, nije bilo predviđeno da posebna jedinica štiti nemačku ambasadu, što je bilo u suprotnosti sa saznanjima o bezbednosnoj proceni koja je ukazivala na ugroženost diplomatsko-konzularnih predstavništava", navodi se u optužnici.

Kako dodaje "Blic", oficir Bojan Marković komandovao je odredom Žandarmerije koji se povukao, dok se Raškoviću stavlja na teret da nije izdao naređenje odredima Žandarmerije iz Niša i Kraljeva da "onemoguće pristup objektima u Ulici kneza Miloša".

Pripremno ročište pred suđenje petorici policijskih službenika koji se terete za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga "Kosovo je Srbija" pre 11 godina, trebalo je da održi u petak, ali je odloženo za 7. oktobar. Ročište je odloženo jer je advokat jednog od optuženih na godišnjem odmoru.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.