Opozicija: Sazvati hitnu sednicu Skupštine Srbije zbog situacije na Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2018, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija: Sazvati hitnu sednicu Skupštine Srbije zbog situacije na Kosovu

Formiranje takozvane Vojske Kosova destabilizuje ceo region, poruka je opozicionih političkih partija i pokreta povodom formiranja takozvane Vojske Kosova danas u Prištini.

Šest poslaničkih grupa - Demokratske stranke, Dveri, Pokreta za spas Srbije - Nova Srbija, Socijaldemokratske stranke, Pokret centra, kao i samostalni poslanici - i stranka DJB traže tim povodom hitnu sednicu Narodne skupštine na kojoj bi se raspravljalo o situaciji na Kosovu i Metohiji i odgovoru Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović je novinarima u skupštini rekao da očekuju da toj sednici prisustvuju predsednik i premijerka Srbije, ministri unutrašnjih i spoljnih poslova, kao i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Savez za Srbiju u saopštenju osuđuje formiranje vojske Kosova i navodi da se tim činom direktno krši rezolucija 1244 Saveta bezbednosti i destabilizuje ceo region.

Vlasti u Prištini su, dodaje se, uvođenjem anticivilizacijskih, etnički motivisanih, diskriminatorskih taksi na srpske proizvode ugrozile normalan život građana srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji.

"Današnja odluka će imati direktne posledice po njihovu bezbednost, ali i stabilnost celog regiona. Ovakve odluke ni u kom slučaju ne doprinose normalizaciji odnosa, već upravo suprotno - vode njihovom daljem zaoštravanju", zaključuje SzS.

Pokret Dosta je posebno ističe da današnji "potez zveckanja oružjem Prištine predstavlja direktnu pretnju svim građanima Srbije na teritoriji Kosova i Metohije".

Boško Obradović, Sanda Rašković Ivić, Tatjana Macura, Marko Đurišić i Goran Ćirić pozvali su građane da se priključe sutrašnjem protestu na platou Filozofskog fakulteta u Beogradu, pod nazivom "Jedan od pet miliona".

Ivić: Srpska lista je sramota

Potpredsednica Narodne stranke i poslanik u Skupštini Srbije Sanda Rašković Ivić poručila je danas da je formiranje vojske Kosova teroristički akt, da je Srpska lista trebalo da izađe iz vlade i parlamenta Kosova, kao i da bi trebalo da se održi sednica Skupštine Srbije posvećena događajima na Kosovu.

Rašković Ivić je, u pisanoj izjavi povodom usvajanja zakona kojim se formira vojska Kosova, istakla da kosovski Albanci nisu sami usvojili te zakone.

Oni su imali pomoć velikih sila, čime su potkopali rezoluciju 1244, Ujedinjene nacije i međunarodno pravo, konstatovala je Rašković Ivić i poručila da Srpska lista predstavlja najveću sramotu za srpski narod na Kosovu.

Formiranje vojske Kosova je teroristički akt i trebalo je da pokažu da ne žele da budu deo separatista i terorističke organizacije, naglasila je ona.

Govoreći o reakciji predsednika Srbije Alerksandra Vučića i njegovoj poseti kopnenoj zoni bezbednosti, Rašković Ivić je upitala šta on tamo radi.

Zašto, predsedniče, niste sazvali vanrednu sednicu Skupštine Srbije koja bi bila posvećena dešavanjima na Kosovu, upitala je Rašković Ivić i dodala da je idealan trenutak da se postigne konsenzus u društvu oko narednih koraka koje će Beograd preduzeti.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Šta kaže srpska opozicija o tzv. "vojsci" Kosova

Izvor: Mondo, 14.Dec.2018

Formiranje takozvane Vojske Kosova destabilizuje ceo region, poruka je opozicionih političkih partija i pokreta povodom formiranja takozvane Vojske Kosova danas u Prištini...Foto: Beta/AP Photo/Visar Kryeziu..Šest poslaničkih grupa - Demokratske stranke, Dveri, Pokreta za spas Srbije - Nova Srbija,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.