Oko 75odsto Albanaca za ujedinjenje Albanije i Kosova

Izvor: B92, 16.Nov.2019, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Oko 75odsto Albanaca za ujedinjenje Albanije i Kosova"

Prema istraživanju na koje se poziva albanski novinar Sebastijan Zonja, čak 74,8 odsto Albanaca zalaže se za ideju nacionalnog ujedinjenja Kosova i Albanije.

Zonja je na svom Fejsbuk nalogu naveo da je bilo planirano da dubinska studija, koju su sprovele organizacije civilnog društva na Kosovu i Albaniji, bude objavljena u Tirani ove nedelje, ali da je događaj otkazan pre dva dana.

''Objavljivanje studije, iako je sve bilo spremno, otkazano je bez ikakvog objašnjenja. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ispod sam objavio sliku jedne od stranica studije na kojoj se vidi da bi prema anketi 75 odsto Albanaca u Albaniji glasalo za ujedinjenje Albanije i Kosova ako bi bio održan referendum'', rekao je Zonja, a prenosi portal Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima, studija se bavi istraživanjima mnogih drugih tema koje dokazuju da su Albanci protiv ideje razmene teritorija sa Srbijom i protiv balkanskog “mini-Šengena”, jer teže integraciji i nacionalnom jedinstvu, a ne ujedinjenju sa Srbijom.

Rezultati tog istraživanja pokazuju da je 88,7 odsto kosovskih Albanaca posetilo Albaniju, dok je 31,6 odsto Albanaca iz Albanije posetilo Kosovo, a među podacima je i da je 18 odsto ispitanika kosovskih Srba posetilo Albaniju u poslednje dve godine.

Takođe, 84 odsto kosovskih Albanaca i 67 odsto građana Albanije ne želi da ima društvene odnose sa Srbima.

Prema rečima ispitanika, Srbija i Rusija su najviše neprijateljske zemlje prema Albaniji i Kosovu.

Naime, nisu navedeni detalji na kojem uzorku je obavljeno istraživanje, gde i kada.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ISTRAŽIVANJE U ALBANIJI Oko 74 odstvo stanovnoštva se zalaže za ideju nacionalnog ujedinjenja sa Kosovom

Izvor: Blic, 16.Nov.2019

Prema jednom istraživanju na koje se poziva albanski novinar Sebastijan Zonja, čak 74,8 odsto Albanaca zalaže se za ideju nacionalnog ujedinjenja Kosova i Albanije, prenosi portal "Ljajmi".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.