Odbor utvrđuje kako je trošen novac

Izvor: B92, 28.Maj.2013, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor utvrđuje kako je trošen novac

Beograd -- Anketni odbor za Kosovo i Metohiju usvojio je plan rada za naredni period, pa će tako do septembra ispitivati trošenje budžetskih sredstava na Kosovu.

Anketni odbor za utvrđivanje načina trošenja budžetskih sredstava na Kosovu i Metohiji nastavlja rad.

Odluka o formiranju Odbora doneta je nakon emitovanja serijala Insajdera "Patriotska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pljačka", u kojem su otkrivene brojne zloupotrebe u trošenju novca koji je išao na Kosovo kao pomoć Srbima koji žive na tom prostoru.

Kako je otkrila ekipa Insajdera, u periodu od 2000. do 2012. godine na Kosovo je otišlo najmanje 2,8 milijardi evra, odnosno u proseku oko 650 hiljada evra dnevno.

Predsednik Anketnog odbora za Kosovo Momir Stojanović kaže da to telo ne vodi nikakvu istragu, već utvrđuje način trošenja budžetskih sredstava namenjenih Kosovu i Metohiji.

“Već sam zatrpan sa mnogo informacija, jako puno. Ali ćemo jednu po jednu uredno notirati, pa ćemo na licu mesta dole proveravati da li ima osnovanih sumnji da je prekršen Zakon o budžetu ili da li su prekršena druge zakonske odredbe“, objašnjava Stojanović.

Izveštaj u parlamentu 18. septembra

Na sednici Anketnog odbora na kojoj je usvojen plan rada, Stojanović, koji je i poslanik vladajuće Srpske napredne stranke, rekao je da je planirano da Odbor usvoji izveštaj o radu 11. septembra, a da ga dostavi parlamentu 18. septembra.

Prema utvrđenom planu rada, Anketni odbor će do 4. juna analizirati izveštaje nadležnih ministarstava i Kancelarije za KiM, a potom i predstavke i žalbe građana sa teritorije Kosova upućene Kancelariji za KiM i skupštinskim odborima.

Nakon toga, Anketni odbor bi trebalo da analizira kriterijume za raspodelu budžetskih sredstava u oblasti zdravstva, obrazovanja, socijalne politike, kulture, infrastrukture, lokalne samouprave i telekomunikacija sa akcentom na veće iznose, rekao je Stojanović.

Stojanović je rekao da su na zahtev Odbora podatke o trošenju novca već dostavili Kancelarija za Kosovo i Metohiju, kao i ministarstva enetrgetike i odbrane, a da je dobio obećanje da će do kraja sedmice to učiniti i druga ministarstva.

Plan rada Odbora podrazumeva proveru trošenja budžetskog novca u opštinama na Kosovu, javnim i državnim preduzećima, zdravstvenim centrima, kao i na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici.

Po planu, Anketni odbor bi trebalo da proveri protok robe i usluga oslobođenih PDV-a, sredstva plasirana na Kosovu posredstvom Fonda za razvoj Srbije, kao i način trošenja budžetskih sredstava za socijalna davanja i izgradnju infrastrukturnih projekata na Kosovu.

Takođe, odbor će se baviti i kontrolom trošenja novca u RTB "Trepča', Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici i zdravstvenim centrima.

Dopune plana rada Odbora

Na predlog člana Anketnog odbora iz Socijalističke partije Srbije Dejana Radenkovića plan je dopunjen i kontrolom trošenja novca u svim opštinama na teritoriji Kosova u kojima su Srbi većinsko stanovništvo, umesto prvobitnog predloga da se provere pojedine opštine.

Radenković je ukazao da su mnogi projekti na Kosovu bili finansirani sa više strana, iz budžeta i donacija, tako da je odlučeno da se od Kancelarije UNMIK-a zatraže podaci o finansiranju pojedinih projekata na Kosovu kako bi se uporedili.

Plan je dopunjen i predlogom članova odbora iz Demokratske stranke i Liberalno demokratske partije, Ivana Jovanovića i Zorana Ostojića, da se proveri i trošenje novca javnih i državnih preduzeća na Kosovu.

Član odbora iz LDP-a Zoran Ostojić rekao je da se to odnosi na proveru ulaska nafte na Kosovo s ozbirom da je NIS 2008. bio u državnom vlasništvu, kao i na Srbijašume navodeći postavljanje barikada na Kosovu.

Ostojić je naveo da je odbor političko telo koje treba da "politički" pogura one koji ranije nisu reagovali i nisu obavili svoj posao kada je reč o istrazi o trošenju sredstava na Kosovu.

On je kazao da je potrebno podjednako istražiti svaki period u trošenju novca od (Nebojše) Čovića do (Aleksandra) Vulina, a ne da se neki period manje a neki više ispituje.

Predsednik Anektnog odbora Momir Stojanović kazao je da će svaki period biti podjednako ispitan.

Današnjoj sednici prisustvovali su i predstavnici Ministarstva finansija, Kancelarije za Kosovo, Državne revizorske institucije i Agencije za borbu protiv korupcije koji će, prema rečima Momira Stojanovića, pružati odboru stručnu pomoć.

Na sednici je usvojen predlog Momira Stojanovića da se sednice tog tela snimaju tonski i da se vode steno-beleške.

Na prethodnoj sednici Anketnog odbora 21. maja Stojanović je izabran za predsednika tog tela koji treba da utvrdi činjenice o trošenju sredstava iz budžeta Srbije na KiM od 2000. do 2012. godine i to u roku od 120 dana.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trošenje budžetskih sredstava pod lupom Odbora

Izvor: RTS, 28.Maj.2013

Anketni odbor za Kosovo i Metohiju usvojio plan rada za naredni period po kojem će do septembra ispitivati trošenje budžetskih sredstava u opštinama na Kosovu, javnim i državnim preduzećima, kao i zdravstvenim centrima i Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. ..Na današnjoj sednici Anketni odbor...

Nastavak na RTS...

Odbor utvrđuje kako je trošen novac

Izvor: Akter, 28.Maj.2013

Anketni odbor za Kosovo i Metohiju usvojio je plan rada za naredni period, pa će tako do septembra ispitivati trošenje budžetskih sredstava na Kosovu

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.