Od kosovske izdaje, do lenjog Ajnštajna: 5 zabluda u koje se još veruje

Izvor: Blic, 25.Dec.2013, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od kosovske izdaje, do lenjog Ajnštajna: 5 zabluda u koje se još veruje

Često su mašta i predanja slađi i pitkiji od istine i dokaza. Ovo je kratka lista zabluda i besmislica u koje mnogi i dalje veruju, iako su ih istorija i nauka iznova pobijali. 1. Vuk Branković i kosovska izdaja

Za izdaju - spreman: Voja Brajović kao Vuk Branković u filmu "Boj na Kosovu". Istorija, inače, smatra da se Vuk odlično pokazao u bici protiv Turaka na Kosovu

Nema istorijske ličnosti o koju su se mit i narodna predanja više ogrešili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od Vuka Brankovića (1345 - 1397), srpskog velikaša koji je imao tu "nesreću" da preživi Kosovski boj. I dan-danas je njegovo ime sinonim za izdaju iako je, mimo popularnog verovanja, celog života bio trn u oku Turcima.

S druge strane, neki njegovi savremenici su bili lojalni turski vazali, poput kralja Marka Mrnjavčevića, poznatijeg kao Kraljević Marko, a stekli su večnu slavu u narodu. Svi znamo kako se Kraljević Marko bije s Musom Kesedžijom i opominje Turke da ne gaze oranje, a istorijska činjenica je da je poginuo kao turski vojnik boreći se upravo protiv hrišćana. Očigledno da je PR bio od ključnog značaja u Srbiji i u srednjem veku.

"Narodno predanje osudilo je teško i nepravedno Vuka Brankovića, kao da je on izdao na Kosovu. On je, zna se, i pre i posle Kosova bio protivnik Turaka ... a od Turaka niti je što tražio, niti dobio. Njemu narodno predanje ... nije htelo oprostiti što na Kosovu nije našao smrt i on, uz tolike druge vitezove 'kneza čestitoga'", piše Vladimir Ćorović u svojoj "Istoriji Srba".

VIDEO > Vuk Branković i Miloš Obilić u filmu Boj na Kosovu:

U Srbiji se malo zna i da je Vuk Branković bio ktitor Hilandara, a sahranjen je na Svetoj gori nakon što je 1397. godine umro kao turski sužanj. Sudbinu mu je zapečatilo odbijanje da sa drugim srpskim velmožama kao turski vazal učestvuje u bici protiv hrišćanske vojske kod Nikopolja 1396. godine. Ironično, u toj bici se na otomanskoj strani istakao upravo Stefan Lazarević, sin kneza Lazara, koji je, što je još veća ironija, kao nagradu dobio veći deo zemalja Vuka Brankovića.

Lazarevići su, inače, posle poraza na Kosovu polju bili daleko predusretljiviji prema Turcima od "izdajice" Brankovića, što se Lazarevićima na kraju isplatilo, a Vuku obilo o glavu.

Vuk je naposletku pao u sultanove ruke i poslat je u izgnanstvo, gde je i umro u okovima. Verovatno nije očekivao da će njega, osvedočenog turskog neprijatelja, Srbija danas više pamtiti kao izdajicu, prevtljivca i turskog čankoliza. Tako je i prikazan u zloglasnom filmu Zdravka Šotre "Boj na Kosovu" iz 1989. godine.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

5 zabluda u koje se još veruje: Kolumbo je otkrio Ameriku

Izvor: Blic, 25.Dec.2013

Često su mašta i predanja slađi i pitkiji od istine i dokaza. Ovo je kratka lista zabluda i besmislica u koje mnogi i dalje veruju, iako su ih istorija i nauka iznova pobijali. 2. Kolumbo je otkrio Ameriku..Kristofor Kolumbo, italijanski moreplovac pod španskom zastavom, nije bio prvi Evropljanin...

Nastavak na Blic...

Od-kosovske-izdaje-do-lenjog-Ajnstajna-5-zabluda-u-koje-se-jos-veruje

Izvor: medio.rs, 25.Dec.2013

Često su mašta i predanja slađi i pitkiji od istine i dokaza. Ovo je kratka lista zabluda i besmislica u koje mnogi i dalje veruju, iako su ih istorija i nauka iznova pobijali.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.