U Novom Sadu otvoren Kosmetski kutak sa proizvodima iz pokrajine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Feb.2019, 03:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Novom Sadu otvoren Kosmetski kutak sa proizvodima iz pokrajine

Prvi rafovi sa proizvodima srpskih proizvođača sa Kosova i Metohije otvoreni su danas u Novom Sadu, kao i Kosmetski kutak, u centru Novog Sada, gde će biti predstavljani srpski proizvodi sa Kosova i Metohije. Privrednici sa Kosova i Metohije, čiji su proizvodi sada dostupni na tržištu centralne Srbije, kažu da je ta inicijativa veoma važna za ekonomsko osnaživanje Srba u enklavama, a oni koji još nisu deo ovog tržišta, navode da će plasman robe na takav način značajno uticati na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njihov dalji opstanak u pokrajini.

Kosmetski kutak otvorili su šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

„Novi Sad je prvi grad u Srbiji gde možete kupiti srpske proizvode sa Kosova i Metohije. Time rušimo veštački nametnute barijere između Srba i veštački nametnute barijere kroz anticivilizacijske takse na srpske proizvode", izjavio je Marko Đurić, nakon otvaranja Kosmetskog kutka.

Gradonačelnik Novog Sada današnji događaj nazvao je pobedim normalnog života.

„Ovim želimo da na konkretan način pomognemo u procesu jačanje ekonomskih prava srpskih proizvođača na Kosovu i Metohiji. Da pokažemo da Srbi na Kosovu i Metohiji rade dobro i kvalitetno. Ovo je i apel svima da se ne busamo u grudi, da ne nosimo majice sa zvučnim parolama, već da konkretnim stvarima pokažemo šta možemo da učinimo za naš narod na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučević.

Đurić je objasnio da je ovo rezultat zajedničkog rada Kancelarije na čijem je čelu, Grada Novog Sada i ministarstva privrede.

Vučević kaže da se nada da će, nakon Univereksporta, gde su otvoreni prvi rafovi sa srpskim proizvodima sa Kosova i Metohije, taj primer slediti i svi ostali megamarketi i prodavnice u Novom Sadu.

Proizvođač vina i vlasnik jedne od najstarijih vinarija na Kosovu i Metohiji, Ljubomir Brkić, iz Velike Hoče rekao je da ovo mnogo znači za sve proizvođače š Kosova i Metohije.

"Ovo je vetar u leđa za proizvođače sa Kosova i Metohije. Da naše vino, iako svakako čuveno, dođe do mnogih konzumenata", rekao je Ljubomir Brkić.

Bez ekonomskog osnaživanja nema ni opstanka

Vučević je jutros za za RTS rekao da će država i veliki broj kompanija ponuditi mogućnost, i otvoriti rafove, za srpske proizvode sa Kosova i Metohije.

"Posebno sve treba sagledati u kontekstu necivilizacijskih taksi koje je uvela Priština na proizvode iz centralne Srbije, a na ovaj nacin mi pokušavamo da otvorimo vrata cele Srbije za proizvode sa KiM", rekao je Vučević.

Prema njegovim recima, značajna simbolika je da vina dolaze iz Metohije, sušeno voće iz Zubinog Potoka.

"Bez ekonomskog osnaživanja nema ni njihovog opstanka. Nadam se da ce se pridružiti i drugi gradovi u ovoj akciji", naveo je Vučević.

Kako je istakao, Srbi imaju brojne administrativne prepreke da plasiraju proizvode, a bez ekonomije nema života tamo i na taj nacin vrši se etnicko čišćenje.

"Prvi put, na organizovan način, kreće prodaja sa KiM u jednom od trgovinskih lanaca u centralnoj Srbiji, u Univereksportu u Novom Sadu", kaže državni sekretar u Ministarstvu privrede Branimir Stojanović.

Različito u odnosu na sve što se do sada u ovom smislu radilo, kada je reč o podršci našim proizvodacima sa KiM, je to što je sada državna firma "Metohija" posrednik, odnosno direktno otkupljuje proizvode od naših proizvodaca i sklapa ugovore sa veletrgovinskim lancima na teritoriji centralne Srbije, objašnjava Stojanović.

Za sada, dogovoren je organizovan izlazak na tržište Srbije tri proizvodaca sa KiM. U narednom periodu, kaže, biće ih mnogo više.

"Verujem da ce ovo biti ogroman podstrek za naše ljude", istice državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Stojanovic podseća da proizvodaci sa KiM do sada nisu mogli da pristupe tržištu centralne Srbije na organizovan način.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Proizvodi sa KiM od danas na policama marketa u Srbiji, prvo u Novom Sadu

Izvor: Radio 021, 20.Feb.2019

Proizvodi srpskih proizvođača sa Kosova i Metohije od danas će se prvi put organizovano naći na policama marketa u Srbiji...Za početak, vina i proizvodi zemljoradničkih zadruga sa prostora KiM biće na rafovima prodavnica Univereksporta u Novom Sadu..."Prvi put, na organizovan način, kreće prodaja...

Nastavak na Radio 021...

Prvi put danas: Proizvodi sa KiM na policama u Srbiji

Izvor: B92, 20.Feb.2019

Proizvodi srpskih proizvođača sa Kosova i Metohije od danas će se prvi put organizovano naći na policama marketa u centralnoj Srbiji...Za početak, vina i proizvodi zemljoradničkih zadruga sa prostora KiM biće na rafovima prodavnica Univereksporta u Novom Sadu..."(Danas) prvi put, na organizovan...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.