Kosovo: Stupile na snagu takse i za međunarodne brendove

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Jan.2019, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Stupile na snagu takse i za međunarodne brendove

Odluka Vlade Kosova, da se i za uvoz međunarodnih brendova koji se proizvode u Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH) plaća taksa od 100 odsto, stupila je danas na snagu.

Vlada Kosova je tu odluku donela 28. decembra prošle godine.

Njome je, pored uvođenja takse za sve proizvode iz ove dve zemlje, taksa uvedena i za međunarodne brendove koji se proizvode u Srbiji i BiH.

Prethodno je Vlada Kosova na sednici od 21. novembra, kada je uvela uvoznu taksu od 100 >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << odsto, izuzela međunarodne brendove, koji se proizvode u ove dve zemlje, plaćanja takse.

Od plaćanja takse su tada izuzeti međunarodni brendovi Koka kola, Ytong-blokovi, Rouć-Bravo, Henkel-Persil, Dukat, Tuborg, Gorenje, Meggle i bezalkoholna pića Jaffa.

Agencija Beta saznaje da je povod za takvu odluku činjenica da se u dokumentima za izvoz robe na Kosovo i kod međunarodnih brendova kao zemlja uvoza ne označava Kosovo ili Republika Kosova, već Kosovo i Metohija, Kosovo UNMIK ili Kosova 1244.

Takva dokumentacija je bila razlog zašto i pre uvođenja ove takse za međunarodne brendove na Kosovo nije dozvoljen uvoz ovih proizvoda i zašto je sa prelaza Merdare vraćeno 14 šlepera sa Koka kolom.

Ministar trgovine i industrije Kosova, Endrit Šalja je na sednici Vlade kada je uvedena taksa i za međunarodne brendove izjavio kako su oni sa tim proizvođačima razgovarali da se međunarodnim brendovima snabdevaju iz Makedonije, Mađarske i drugih zemalja gde se oni proizvode.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nema privilegovanih: I za strane brendove na KiM taksa 100 odsto

Izvor: B92, 01.Jan.2019

Priština -- Danas je stupila na snagu odluka Vlade Kosova da se za uvoz međunarodnih brendova koji se proizvode u Srbiji i Bosni i Hercegovini plaća taksa od 100 odsto...Vlada Kosova je tu odluku donela 28. decembra prošle godine. Njome je, pored uvođenja takse za sve proizvode iz ove dve zemlje,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.