Šiptari od srpske crkve napravili klozet

Izvor: Vesti-online.com, 10.Jun.2011, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šiptari od srpske crkve napravili klozet

Pravoslavni hram u selu Samodreži, kod Vučitrna, posvećen Usekovanju glave svetog Jovana Krstitelja, a poznat po tome što se u njemu, po predanju, pričestila vojska kneza Lazara pre Kosovske bitke, ponovo je oskrnavljen.

Kosovsko strateška akciona mreža (KSAM) saopštila je danas da je ova crkva pre nekoliko dana ponovo demolirana pošto su polomljena limena vrata na crkvi i opet pretvorena u javni toalet i deponiju.

KSAM koja okuplja 70 srpskih nevladinih organizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << najoštrije je osudila demoliranje crkve u Samodreži koje kontinuirano traje i koje se nastavilo od dolaska međunarodnih snaga na Kosovo 1999. kada je crkva zapaljena iznutra.

“Krov ove crkve je uništen, nad oltarskom apsidom je probijena velika rupa, stakla na prozorima i vrata su polomljeni, zvonik i zid oko crkve su porušeni, a unutrašnjost je pretvorena u javnu deponiju i toilet.”

Kosovska strateško akciona mreža uputila je apel nadležnim kosovskim institucijama, međunarodnoj zajednici i lokalnoj samoupravi u Vučitrnu da u što kraćem roku zaštite crkvu u Samodreži od dalje vandalizacije izgradnjom zaštitnog zida i uz saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom ovu svetinju obnovi.

KSAM podseća da je albanska zajednica u prethodnom periodu nekoliko puta blokirala proces obnove ove crkve, te da je Samodreži ranije živelo oko dvadeset srpskih porodica, koje su iseljene iz ovog sela.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Crkva kao deponija

Izvor: B92, 10.Jun.2011

Vučitrn -- Pravoslavni hram u selu Samodreži, kod Vučitrna, ponovo demolirana pošto su polomljena limena vrata na crkvi i opet pretvorena u javni toalet i deponiju...Kako je saopštila Kosovsko strateška akciona mreža poznat je po tome što se u njemu, po predanju, pričestila vojska kneza Lazara...

Nastavak na B92...

Ponovo demolirana crkva na Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2011

VUČITRN -..Pravoslavni hram u selu Samodreži kod Vučitrna, posvećen Usjekovanju glave Svetog Jovana Krstitelja, ponovo je demoliran i pretvoren u javni toalet i deponiju, saopštila je Kosovsko strateška akciona mreža (KSAM)...Crkva Samoderža je poznata po tome što se na tom mestu, po predanju,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.