Objavljena Uredba o matičnim knjigama na Kosmetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2011, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljena Uredba o matičnim knjigama na Kosmetu

BEOGRAD -

Uredba Vlade Srbije o posebnom načinu obrade podataka sadržanih u matičnim knjigama za područje Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija objavljena je u novom Službenom glasniku.

Uredba, usvojena nakon dogovora delegacija Beograda i Prištine u Briselu, objavljena je u Službenom glasniku koji nosi datum 18. novembar, a stupa na snagu osmog dana od objavljivanja.

Tim aktom uređuje se poseban način obrade podataka sadržanih u matičnim knjigama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rođenih, venčanih i umrlih za Kosovo i Metohiju, radi vođenja pouzdanih evidencija o ličnom stanju građana i efikasnijeg ostvarivanja i zaštite prava i sloboda građana za vreme važenja Rezolucije 1244 UN.

Poseban način obrade podataka sadržanih u matičnim knjigama sastoji se u fotografisanju, skeniranju ili fotokopiranju tih podataka.

Poslove obrade obavljaju gradske uprave koje izvršavaju poslove vođenja matičnih knjiga za područje Kosova i Metohije.

Obradi podataka mogu da prisustvuju predstavnici tima za dijalog s Prištinom i organa Evropske unije i UN.

Za obavljanje tih poslova sredstva se obezbeđuju iz budžeta Srbije.

Fotografisane, skenirane ili fotokopirane podatke sadržane u matičnim knjigama nadležni organi dostavljaju timu za dijalog s Prištinom.

Redosled obrada i dostavljanja fotografisanih, skeniranih ili fotokopiranih podataka iz matičnih knjiga određuje se aktom Vlade Srbije na predlog Tima za dijalog s Prištinom.

Podaci iz matičnih knjiga koriste se u skladu s dogovorom tima za dijalog i nadležnih organa EU i UN.

Danas: Neslaganje nekoliko ministara

Vlada Srbije, zbog neslaganja nekoliko ministara, pre dve nedelje nije usvojila zaključak o dogovorima u dijalogu Beograda i Prištine o katastru i matičnim knjigama, čime je blokirano i usvajanje predloga skupštinske deklaracije o Kosovu, kojom bi se dalo "zeleno svetlo" za primenu sporazuma iz Brisela, saznaje Danas iz izvora u vladi.

Dnevni list Danas prošle nedelje je preneo da je nekoliko ministara sprečilo Vladu Srbije da usvoji zaključak pripremljen u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, koji je predviđao da vrhovna instanca za sporove o katastarskim knjigama u Pokrajini bude kosovski Vrhovni sud.

Na sednici vlade je bilo rasprave i oko briselskih dogovora o matičnim knjigama, a kako su upozorili neki ministri, razmena informacija o izvodima iz matičnih knjiga bila bi u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i Ustavom Srbije.

Danas navodi da je sve to navelo premijera Mirka Cvetkovića da zaključak skine s dnevnog reda sednice vlade i da se usvoji samo informacija o toku dijaloga s Prištinom, koja nema nikakvu "izvršnu" snagu.

Pantić: Sporazum o matičnim knjigama na štetu srpskog naroda

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić, nakon prošlonedeljnih razgovora sa šefom pregovaračkog tima Borislavom Stefanovićem, izjavio je da je sastanak završen bez dogovora i najavio podnošenje krivične prijave protiv Stefanovića, zbog toga što su sporazumi postignuti sa Prištinom, kako smatra, protivni zakonima Srbije i interesima srpskog naroda.

"I Borislava Stefanovića obavestili smo da za nas sporazum o matičnim knjigama nije zakonit i da će danas, ili narednog dana, zajednica srpskih opština sa Kosova i Metohije podneti krivičnu prijavu protiv njega, kao šefa pregovaračkog tima", rekao je Pantić novinarima nakon sastanka u Vladi Srbije.

On je ocenio da je sporazum o matičnim knjigama na štetu srpskog naroda i protivan zakonima Srbije, a kao dokaz za tu tvrdnju navodi i da sedam od 21 ministra u Vladi Srbiji, koji su prisustvovali sednici na kojoj se o tome raspravljalo, nije dalo podršku tom sporazumu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Objavljena Uredba o matičnim knjigama na KiM

Izvor: Vesti-online.com, 22.Nov.2011

Uredba Vlade Srbije o posebnom načinu obrade podataka sadržanih u matičnim knjigama za područje Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija objavljena je u novom Službenom glasniku...Uredba, usvojena posle dogovora delegacija Beograda i Prištine u Briselu, objavljena je u Službenom glasniku koji nosi...

Nastavak na Vesti-online.com...

Objavljena Uredba o matičnim knjigama na Kosovu

Izvor: Glas javnosti, 23.Nov.2011, 07:13

BEOGRAD - Uredba Vlade Srbije o posebnom načinu obrade podataka sadržanih u matičnim knjigama za područje Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija objavljena je u novom Službenom glasniku...Uredba, usvojena nakon dogovora delegacija Beograda i Prištine u Briselu, objavljena je u Službenom glasniku...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.